Românii nu-și mai țin banii „la saltea”. Unde și-au mutat economiile și cât au reușit să strângă într-un an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit Băncii Naționale, jumătate din sumele strânse în moneda noastră ori în valută se află însă în conturi curente sau în depozite la vedere cu dobândă zero, ori foarte mică. Specialiștii spun, că așa doar băncile câștigă. Însă, dacă acești bani ar fi investiți ar putea aduce câștiguri care să acopere măcar inflația.
Românii au acum în bănci o sumă uriașă în depozite. În lei, sunt aproape 240 de miliarde, cu 18% mai mult față de anul trecut, arată datele Băncii Naționale. Iar în euro sunt echivalentul în lei a încă 120 de miliarde. Aproape jumătate din acești bani sunt însă în conturi curente și în depozite la vedere, pentru care dobânda e de regulă zero sau foarte mică.
Irina Chițu, director platformă financiară: „Românii preferă să țină banii pe carduri, în conturi curente în special pentru simplitate, pentru comoditate, din accesibilitate tot timpul la bani și pentru sentimentul de siguranță, pentru faptul că-i văd mereu în contul lor, chiar dacă sacrifică potențiale câștiguri. La foarte mulți intervine teama de risc sau nu înțeleg produsele financiare”.
Puși „la muncă”, adică investiți, acești bani ar putea aduce un profit care să acopere cel puțin inflația, spun specialiștii. Primul pas ar fi să depunem banii într-un depozit la termen, ca să beneficiem de o dobândă care acum variază între 5 și 7% pe an. Trebuie să fim atenți și la comisioane, dar și la impozitul pe care îl plătim pentru câștig, adică 10%.
Apoi ne putem uita la titlurile de stat, garantate de stat, care sunt vândute periodic prin intermediul poștei, Trezoreriei, băncilor și online, la prețuri care pornesc de la un leu. Prin vânzarea acestor hârtii de valoare, statul se împrumută și de la populație pentru a-și finanța datoriile și deficitul bugetar. Din ianuarie și până acum a strâns astfel 26 de miliarde de lei, cu 5 miliarde peste tot anul trecut.
Ștefan Nanu, director general, Trezoreria Statului: „Economisirea a crescut în condițiile în care câștigul salarial a crescut. România e încă mult în spate ca pondere a investitorilor retail în total datorii, adică potențialul e mare”.
La titlurile de stat, dobânzile sunt similare celor oferite de unele bănci, dar diferența e că, în cazul lor, câștigul din dobândă e scutit de impozit.
De pildă, la cea mai recentă vânzare de titluri de stat de luna aceasta, cine a investit 5.000 de lei va avea un câștig net maxim de 342 de lei după un an. La bancă, puși într-un depozit la termen, aceiași bani ar aduce un profit net de 315 lei.
Alte variante pentru cei care au bani strânși este să investească în acțiuni la bursă și în fonduri de investiții, cu grade diferite de risc. În acest caz, câștigul nu e garantat. Investițiile populației în titluri de stat și acțiuni înseamnă fiecare cam 2% din Produsul Intern Brut, arată Eurostat. În alte țări, precum Italia, procentele sunt de 10 ori mai ridicate.