Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii, în căutarea unor venituri mai mari la târgurile de joburi: ”Dăm salariu mic, dar avem prime”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem în plin sezon al târgurilor de locuri de muncă, iar mii de români încearcă să îşi găsească o slujbă mai bine plătită.

Companiile de la noi sunt obligate astfel să ţină pasul cu angajatorii străini care sunt mai generoşi şi primesc la schimb o productivitate ridicată.

Răzvan a lucrat 8 ani în vânzări, într-o companie de telecomunicaţii. Nemulţumit de acelaşi salariu, a plecat pe un post similar, mai bine plătit, într-o multinaţională. A stat acolo un an şi jumătate, dar nu s-a adaptat, aşa că a renunţat. Acum este şomer şi a ieşit să studieze piaţă.

"E o problemă foarte mare din punctul meu de vedere la management. Oamenii care sunt manageri nu apreciază adevărata valoare a unui om. Astfel încât pierd oameni vechi pentru o diferenţă mică de bani", spune Răzvan.

Tânără mămică, Lavinia vrea să se întoarcă la muncă, dar nu pentru 1.100 de lei pe lună, cât câştigă înainte. Şefii de la tipografia în care a lucrat au refuzat să-i ofere mai mult.

"Zicea că dacă îţi convine stai, dacă nu, nu. Că sunt alţii,  aşteaptă alţii la poartă şi vin alţii. Dacă îţi convine stai, dacă nu, atât pot să îţi ofere ei", explică Lavinia.

De cealaltă parte, angajatorii admit că lefurile sunt mici, dar spun în schimb că acordă anumite beneficii.

Oana Cârstea, reprezentantul unei firme de recrutare: "Într-adevăr, salariul este foarte mic, dar avem multe prime. Prime de producţie, spor de noapte, tichete de masă."

Dorin Bărbat, consultant HR: "Se încearcă creşterea productivităţii, scăderea timpului pe o anumită piesă să spunem sau pe un anumit concept, dar nu garantează creşterea salariului. Omul acela poate că nu va mai lucra ani de zile pentru că efortul depus de el va fi mai mare şi atunci va pleca mai repede."

Ceea ce se şi întâmplă în multe cazuri. Iar unii se reorientează spre străinătate, pe sume mai mari.

Într-un hotel, de pildă, o cameristă câştiga la noi 1.500 de lei, în medie. Afară, salariul porneşte de la 1.000 de euro.

Vânzătorii din supermarketuri sunt plătiţi aici cu aproximativ 1.700 de lei. În vest au peste1.000 de euro.

În construcţii, un muncitor primeşte în medie 2.500 de lei, iar peste hotare, de la 1.500 de euro în sus.

Iar diferenţele sunt valabile pentru toate domeniile.

Românii care muncesc în străinătate sunt dispuşi să facă inclusiv ore suplimentare, plătite şi acestea foarte bine.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult