Românii au descoperit Bursa în pandemie. „Mi se pare foarte profitabilă”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Și companiile sunt mai dornice să se listeze pe Bursa de Valori București, după ce și-au dat seama de avantaje.
În sprijinul lor, Planul Naţional de Redresare şi Reziliență cuprinde ajutoare financiare de 35 de milioane de euro, destinate întreprinderilor care își doresc să devină companii publice.
Tiberiu este agent imobiliar. În timpul pandemiei şi-a dat seama că are mai mult timp liber, dar şi dorinţa să investească. Acum, combină cele două activităţi.
Tiberiu Vladar agent imobiliar: „Am văzut o oportunitate de a-mi creşte portofoliul, adică profitul. La început am avut puţine pierderi, să zic aşa, dar pe parcurs mi-am revenit. Poţi să-ţi aloci absolut cât vrei, de la să zic minim o oră, două pe zi până la 5-6-7 ore. Să fii tot timpul în priză cu ceea ce se întâmplă pe piaţă.”
Alin lucrează în marketing şi, de un an, odată cu telemunca, tranzacţionează pe bursă.
Alin Drăgan asistent marketing: „Am lucrat de acasă, şi am zis să-mi ocup timpul cu ceva productiv. Şi atunci mi-am cumpărat un curs pentru investiţii la bursă, l-am parcurs cursul respectiv şi m-am apucat de investiţii la bursă. În tehnologie, în sectorul de maşini electrice, unde este o nebunie foarte mare, în sectoare unde urmează să se consume foarte mult, cum sunt croazierele. Mi se pare foarte profitabilă şi cred că oricine ar putea să investească”
Victor Avram, investitor: „A fost o perioadă bună. Iar dacă ai avut şansa şi inspiraţia să cumperi, să-ţi faci un portofoliu chiar în plină pandemie, ai fi avut nişte randamente destul de spectaculoase.”
În 2020, interesul pentru tranzacţionare a crescut foarte mult, şi s-a atins cel mai mare număr de conturi active din ultimii cinci ani, conform Autorităţii de Supraveghere Financiară.
La bursă, câştigurile financiare pot fi consistente, dar există şi riscul de a-ţi pierde banii. De aceea nu e bine să investeşti "la inspiraţie".
Bogdan Barnea, trader & analist financiar: „Să mergi mai mult după ureche. Şi implicit, riscul acesta poate automat să te ducă la anumite pierderi. După aceea, mai există riscul de piaţă. Pentru un trader este foarte important să ştie să managerieze riscul. Să ştie când sunt momentele bune de investit şi cât anume să investeşti pe fiecare idee pe care o ai.”
Tot mai multe companii românești devin interesate să se listeze pe Bursă. Practic, îşi vând un procent din acţiunile firmei către public, şi astfel primesc bani pe care îi pot investi în proiecte.
Gabriel Pintea, broker: „Avem o abundenţă de listări de companii mici şi mijlocii care sunt foarte bune pentru lichiditatea bursei. Au început să fie expuse mai multe domenii la bursă. Înainte erau destul de puţine.”
Pentru a se lista pe bursă, companiile trebuie să îndeplinească o serie de condiţii, şi să urmeze proceduri destul de costisitoare. Pentru a le ajuta, în Planul Naţional de Redresare şi Reziliență sunt cuprinse 35 de milioane de euro, care vor fi oferite unui număr de 280 de firme, întreprinderi mici, mijlocii şi mari pentru a se lista pe Bursă. Banii vor putea fi folosiţi atât înainte, dar şi după listare.
Cum pot fi folosiți banii din PNRR pentru listare pe bursă:
-costurile legale și de audit; -costurile intermediarilor și ale instituțiilor pieței; -costurile legate de promovarea și marketarea ofertelor de; strângere de capital; -costurile cu educația profesională a angajaților societăților.
Între 2019-2021, la nivelul Bursei de Valori Bucureşti, companii private, majoritatea întreprinderi mici şi mijlocii, s-au capitalizat cu peste 250 de milioane de euro.