Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România, pe primul loc în UE la numărul de persoane care nu muncesc și nici nu studiază. „Te ia lumea în bătaie de joc”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aflăm dintr-un studiu Eurostat că România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de persoane care nu muncesc și nici nu studiază.

Practic, reprezintă aproape 26 la sută din populația cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani. Același raport sublineaza și faptul că cei în cauză nici nu doresc să își caute un loc de muncă.

Ultimul Raport Eurostat pe primele patru luni are anului arată că România este țara cu cei mai mulți oameni care nu studiază și nici nu sunt în câmpul muncii, cel puțin cu acte în regulă. Vorbim de populația activă. Băiat: „Nu lucrez.”

Reporter: Studiezi?

Băiat: „Nu.”

Citește și
ambulanta
Accident la rafinăria Brazi. Un bărbat a suferit arsuri de gradele I, II şi III la nivelul picioarelor

Reporter: Și ce faci?

Băiat: „Pur si simplu mă plimb." Reporter: Ați încercat să vă angajați aici, în piață, că e lângă noi?

Bărbat: „Pai am 30 de ani aici.”

Reporter: Și ce ați făcut în acești 30 de ani?

Bărbat: „Să mă scuzi tu, am mâncat, am băut și restul vine de la sine." Autoritățile române nu au foarte multe informații despre această categorie de persoane. De la Institutul Național de Statistică, am aflat că sunt în evidențe două milioane șase sute de cetățeni inactivi din punct de vedere profesional sau educațional care au între 15 și 64 de ani: sunt pensionari, casnice și cetățeni în alte situații necunoscute. România este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de casnice. Conform datelor de la Institulul Național de Statistică, în țara noastră există în acest moment peste un million două sute de mii de femei care au renunțat la ideea de a-și găsi un loc de muncă pentru a sta acasă și a avea grijă de familie. Pe cele mai multe dintre ele peste 800 de mii, le găsim în mediul rural. O parte din acești oameni lucrează probabil la negru. Cum este cazul acestui tânăr care recunoaște fără probleme că este samsar. Reporter: Activitatea ta e înregistrată undeva?

Tânăr: „Nu, nu e. Așa la muncă te ia lumea în bătaie de joc, salarii mici." Potrivit Ministerului Muncii, în primele 5 luni ale anului 40 de mii de români între 16 și 19 ani au declarat la Agenția Naționala pentru Ocuparea Forței de Muncă că nu au un loc de muncă. Jumătate dintre aceștia au anunțat ulterior tot la ANOFM că s-au angajat. Dragoş Pîslaru, europarlamentar: „Anul trecut am avut 300 de milioane de euro și că am cheltuit foarte puțin din ei cam 10 la sută ca să dezvoltăm educația tinerilor." Doar în acest an, România are acces la peste un miliard de euro fonduri europene pentru a finanța programe în educație și pentru a-i integra pe cei fără slujbe pe piața muncii. Cu interes și imaginative din partea autorităților, banii pot fi folosiți de la stagii de practică pentru elevii din învățământul profesional și tehnic până la a-i ajuta pe tineri să-și dezvolte mici afaceri. În clasamentul eurostat, țara noastră este urmată de Italia și Grecia. La polul opus, cu cei mai puțini cetățeni inactivi activi se afla în Suedia, Estonia și Cehia. Iar media Uniunii Europene este de 18 procente.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult