Modifica setarile cookie
Toate categoriile

România colectează cei mai puțini bani din TVA din întreaga Uniune Europeană. Cum pierdem 9 miliarde de euro pe an

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem pe ultimul loc la colectarea TVA în Uniunea Europeană. Așa arată o analiză realizată de o echipă de profesori de la Universitatea Babeș-Bolyai.  

Pierdem în acest fel în fiecare an aproximativ 9 miliarde de euro, bani care ar putea duce la înjumătățirea deficitului bugetar, spun economiștii.

Care sunt de părere că este încă mare nivelul fraudelor, iar ANAF ar putea îmbunătăți situația odată cu finalizarea procesului de digitalizare.

”Inspector ANAF: Aveți grupaj de două? Șofer: Da. Inspector ANAF: Și aici? Ce-i în astea? Șofer: Dispozitiv umplere țigări, puteți să desfaceți”.

Toate mărfurile și documentele de proveniență verificate recent de inspectorii antifraudă de la ANAF în punctul de trece al frontierei Nădlac 2 au fost în regulă. Dar vama era aproape goală. Cei care au făcut controlul suspectează că șoferii s-ar fi putut anunța între ei. Astfel că data viitoare vor schimba tactica.

Citește și
Marcel Bolos
Boloş: Măsurile fiscale nu au impact asupra vieţii românilor. Cei din HoReCa sunt în continuare aproape cei mai răsfăţaţi

Eugen Dumitrescu, inspector-șef de serviciu ANAF: ”Urmând să aibă un caracter atât permanent cât și inopinat la ore diferite, zile diferite, chiar și în weekend”.

Acțiunile sunt menite să descopere cazurile de evaziune fiscală și fraudă vamală, între care multe vizează neplata taxei pe valoare adăugată.

ANAF spune că plata voluntară a TVA a ajuns anul acesta la 83%

Analiza profesorilor de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca arată că pierdem anul aproximativ 9 miliarde de euro pentru că nu colectăm TVA.

Deficitul de colectare era de 36,7%, în 2021, potrivit datelor acestora, care se bazează pe cele de la Eurostat. Procentul ne plasează pe ultimul loc din Uniunea Europeană, în condițiile în care media este de numai 5,3%.

Prof. univ. Levente Szasz, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca: ”Ceea ce e și mai puțin îmbucurător e că dacă ne uităm la perioada 2017-2021, adică o perioadă de cinci ani, acest deficit nu a scăzut, ci s-a mărit. Dacă România ar putea ajunge din urmă media europeană, am înjumătăți deficitul bugetar actual”.

La o colectare atât de slabă a TVA contribuie mai mulți factori, cum ar fi falimentul sau intrarea în insolvență a unor firme. Dar, potrivit economiștilor, sunt și multe mecanisme prin care este evitată plata taxei.

Conf. Nagy Balint, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca: ”Avem o economie la negru foarte mare. Sunt și foarte multe elemente de fraudă. Este foarte mare încă plata în negru, fără facturi”.

ANAF ar putea îmbunătăți colectarea TVA, spun economistii, dacă ar finaliza procesul de digitalizare. În acest fel ar putea controla firmele mai ușor.

Pe de altă parte, reprezentanții ANAF ne-au transmis că în ultimii ani gradul de plată voluntară a TVA a crescut și a ajuns, în ultimele zece luni, la peste 83%.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult