Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Români stabiliți în Anglia, despre costul traiului de la noi: „Triplu”. Câți bani cheltuie lunar o familie din România

Your browser doesn't support HTML5 video.

Traiul tot mai scump ne determină să fim foarte atenți cu cheltuielile. Potrivit INS, peste 85% din banii câștigați de o familie obișnuită se duc acum pe cumpărături de strictă necesitate, taxe, și facturi.  

Așa că mulți au renunțat la micile plăceri. De exemplu, nu mai cumpără la fel de multe haine, mănâncă rar la restaurant și nu mai alocă la fel de mulți bani pentru vicii. Pe termen lung însă, spun sociologii, aceste obiceiuri ar putea crește calitatea vieții.

Cu o inflație record care a dezechilibrat bugetele familiilor, românii sunt mai atenți pe ce dau banii. Au tăiat de pe lista de cumpărături hainele și încălțămintea, caută reducerile sau diferite articole aflate la promoție.

Client: „Doar la haine vreau să cumpăr mai puține. Așa mi-am propus”.

Client: „Personal am redus bugetul. Aștept reducerile. Am văzut că au început să apară și mă bucur de câteva. Nu mai iau chiar așa de multe”.

Citește și
Vești bune de la Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Inflația a scăzut iar iar prețurile vor coborî la „legume, fructe, ouă”
Vești bune de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Inflația a scăzut, iar prețurile vor coborî la „legume, fructe, ouă”

Cuplu: „Noi nu locuim în România. Suntem în vizită din Anglia. Chiar ne uitam și făceam diferența – este triplu”. 

Câți bani cheltuie o familie din România

Față de 2022, în primele luni ale anului cheltuielile au fost mai mari, în medie, cu aproape 12 procente, în timp ce veniturile nu au crescut în același ritm.

Cheltuielile totale ale unei familii din România au fost în primele trei luni ale acestui an de 5.900 de lei, adică puțin peste 2.300 de lei pentru o singură persoană și au reprezentant 85% din veniturile totale, în scădere cu 2,5% față de ultimul trimestru din 2022. Semn că oamenii au fost mai calculați și au mai renunțat la anumite cheltuieli.

Potrivit datelor INS, numai pentru mâncare un român alocă mai bine de 35% din buget, în creștere față de anul trecut. Am plătit mai mult și pentru asigurări și rate la bănci, dar și pentru sănătate sau facturile la utiltăți. Cu un buget restrâns, banii pentru haine, încălțăminte, băuturi alcoolice sau tutun au fost mai puțini.

Christian Năsulea, economist: „Vedem o realocare a procentelor în bugetul unei familii. Vedem modul în care românii au decis să mute bani pe care îi cheltuiau pe anumte categorii de produse către categoria produselor alimentare , în așa fel încât să mențină nivelul de consum sau în mod absolut interesant către educație – putem să observăm o realocare petrecută în toamna trecută a bugetelor către educație”. 

Sociologii spun că în astfel de perioade marcate de incertitudini, comportamentul oamenilor se schimbă

Darie Cristea, sociolog: „Dacă lumea se obișnuiește cu un consum mai redus de alcool și de țigări, dacă se obișnuiește cu utilzarea mai puțin a mașinii personale, poate că vom avea alți parametri de consum”.

În paralel, inflația își continuă coborârea și a ajuns în luna mai la 10,6%. Totuși, prețurile alimentelor rămân ridicate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult