Rectificare bugetară la final de an. Într-o ţară fără autostrăzi, Transporturile pierd cel mai mult
Your browser doesn't support HTML5 video.
Practic, ministerele care nu şi-au gestionat banii şi nu i-au cheltuit vor rămâne fără ei. Într-o ţară fără autostrăzi, Transporturile pierd cel mai mult - 1 miliard de lei. Urmează Educaţia şi Cercetarea, cu 400 de milioane, asta în condiţiile în care multe şcoli au încă toaleta în curte.
Cu venituri mai mici cu 17 miliarde de lei decât cheltuielile în primele 9 luni ale anului, ministerul Finanţelor propune o nouă împărţire a fondurilor din buget. Vor fi bani în plus pentru salarii şi pensii, dar se fac tăieri de investiţii.
Zece ministere vor avea bugetele reduse pe final de an, iar cea mai mare pierdere apare la Transporturi - peste 1 miliard de lei. Practic, se iau bani de la ministerele care nu şi-au cheltuit banii aşa cum şi-au planificat şi care au restanțe la atragerea de bani europeni.
Lista perdanţilor este continuată de Cercetare, Educaţie şi Cultură cu reduceri masive. Cele trei ministere ar urma să rămână fără 600 de milioane de lei.
În schimb, Ministerul Finanţelor primeşte în plus 2,7 miliarde, iar cel al Muncii - aproape 800 de milioane de lei. Câştigă fonduri suplimentare şi Sănătatea, Justiţia şi Ministerul Dezvoltării.
Pentru oamenii de afaceri, rectificarea bugetară aduce veşti proaste.
Iancu Guda, președintele Asociației Analiștulor Financiar-Bancari: ”Investiţiile publice sunt la minimul ultimilor 10 ani. Investiţiile străine scad, vedem mari companii care investesc în regiune, dar ocolesc România.”
Bani suplimentari vor fi daţi şi la bugetul asigurărilor de sănătate şi la cel al pensiilor şi şomajului - în jur de 730 de milioane de lei, potrivit proiectului rectificării bugetare, care va fi discutat de guvern în şedinţa de vineri.
Guvernul are însă loc puţin de modificări pentru că, odată cu creşterea salariilor şi pensiilor, cheltuielile bugetare au explodat.
Potrivit datelor Eurostat, România cheltuie cei mai mulţi bani din buget - o treime din total - pe salariile bugetarilor. Asta în condiţiile în care media Uniunii Europene este de 22%. Am ajuns astfel pe primul loc în Uniunea Europeană, conform datelor din primul semestru. Germania este la polul opus, cu un procent de două ori mai mic faţă de ţara noastră.
Primesc bani în plus: Ministerul Finanţelor: 2,7 mld lei Ministerul Muncii: 787 mil lei Ministerul Sănătăţii: 211,5 mil lei Ministerul Justiţiei: 138,5 mil lei Ministerul Dezvoltării: 85 mil lei Sursă: Ministerul Finanţelor
Pierd bani: Ministerul Transporturilor: 1,1 mld lei Ministerul Cercetării: 229 mil lei Ministerul Educaţiei: 198 mil lei Ministerul Culturii: 177 mil lei Ministerul Fondurilor Europene: 165 mil lei Sursă: Ministerul Finanţelor
Cheltuieli cu salariile bugetarilor (sem. I) România - 33,6% Cipru - 33,1% Bulgăria - 27,6% Media UE: 22% Germania - 17%
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: bani , rectificare bugetara , fonduri , transporturi , ministere
Dată publicare: 22-11-2018 18:27