Recesiunea tehnică este „inevitabilă” în România, la iarnă. Cum explică finanțiștii unei bănci
Mai mult, în același trend economic, inflația în creștere va afecta puterea de cumpărare a românilor, iar activitatea economică se va încetini, mai ales în sectoarele afectate direct de creșterile abrupte și restricțiile din energie, se precizează în raportul UniCredit Research, într-un raport trimestrial privind evoluția economiilor din Europa Centrală și de Est.
„Astfel, PIB-ul ar putea crește cu aproximativ 6,4% anul acesta, dar creșterea de anul viitor ar putea scădea la doar 1%, iar riscurile sunt în jos. Se preconizează că fostele motoare de creștere, cum ar fi construcțiile de clădiri și de infrastructură, vor influența creșterea din cauza scăderii cererii de locuințe și a reducerilor de investiții publice. Dacă anul viitor sunt convocate alegeri anticipate, un deficit bugetar de peste 6% din PIB ar putea menține creșterea economică peste 2%”, se arată în raport.
Care sunt industriile afectateDacă explozia prețurilor la energie și gaze a determinat multe fabrici să-și tragă obloanele, situația este critică în rândul producătorilor de chimicale (în special îngrășăminte) și de metale, care depind în primul rând de gazele naturale.
Producția de produse din lemn, produse alimentare și materiale de construcții a scăzut brusc în timpul verii, în timp ce unele sectoare tradiționale de export, cum ar fi automobilele, se străduiesc să își revină. În plus, extracția de cărbune, petrol și gaze este probabil să se reducă și mai mult, la fel ca și serviciile de agrement și transport, transmit specialiștii care au întocmit raportul.
„Prin urmare, apreciem o recesiune tehnică drept inevitabilă în trimestrul 422 și 1T23. Cererea consumatorilor ar putea scădea la rândul său din cauza scăderii puterii de cumpărare a salariilor”, susțin ei.
Există însă și o veste bună, și anume că inflația ar urma să coboare la 8,4% anul viitor, de la aproape 15% cât este în prezent, la noi. Prin urmare, Banca Națională a României ar urma să majoreze dobânda cheie de politică monetară până la 6% în noiembrie 2022, apreciază economiștii băncii.
Potrivit economistului american Arthur Okun, care a inventat termenul, recesiunea tehnică este scăderea PIB pe două trimestre, consecutiv.