RCA 2022. Tarifele de referință pentru asigurarea auto. Șoferii care vor plăti cu 20% mai mult
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Daunele însemnate și falimentul unei importante companii de asigurări au ridicat prețurile. Pentru o mașină puternică, tariful RCA de referință trece deja de 4.000 de lei pe an.
Pentru polița RCA obligatorie, cel mai mult plătește un șofer de până în 30 de ani, cu o mașină puternică. Dacă tariful de referință în februarie pentru acest șofer era 3.551 de lei, pentru o mașină de peste 2.500 cmc, în august tariful este cu 16,5% mai mare, adică 4.140 lei pe an.
La polul opus este un șofer între 51 și 60 de ani, cu o mașină de capacitate mică, sub 1.200 cmc, pentru care tariful de referință este de 860 de lei acum, cu aproape 100 de lei în plus față de acum șase luni.
Pe categorii de vârstă și de capacitate cilindrică, polițele RCA sunt acum mai mari cu până la 20% față de cele de acum șase luni, când a fost ultima recalculare, arată un raport al Autorității de Supraveghere Financiară, citată de zf.ro.
Considerați cu riscul cel mai mare de accidente, șoferii de sub 30 de ani au tariful de referință cel mai ridicat - pornește de la 1.532 de lei, pentru o mașină cu motor mic.
Vedeți aici LISTA COMPLETĂ a tarifelor de referință, publicată de ASF.
Valentin Ionescu, director general al Direcției Asigurări, ASF: „De reținut este că e fără niciun bonus, B0. Majoritatea șoferilor au un bonus - de la B1 la B8, adică de la discount de 5% la 50%. De aici, unui șofer care să spunem că are B8, de la maximum de 1.532 se aplică discount de 50%, deci polița se va vinde la 750-770 de lei probabil. Sunt tarife de referință, nu sunt obligatorii, cifrele din spatele tarifelor sunt pe date reale, pe daune întâmplate în ultimii 5 ani.”
De la o medie a tarifelor de referință de 1.086 de lei, fără discount, acum s-a ajuns la 1.238 de lei pentru că frecvența și gravitatea accidentelor au crescut, potrivit Autorității de Supraveghere Financiară. Piața de RCA a fost lovită și de falimentul celui mai mari asigurător.
Viorel Vasile, broker de asigurări: „Dacă tariful de referință este în creștere este dovada că în ultima perioadă tarifele au crescut, s-a și văzut, au crescut undeva la 50-80% în piață, dar practic începe să conteze ieșirea City Insurance din piață, care a mers cu niște tarife de vânzare foarte mici, undeva la 30% sub tariful de referință, deci e clar că în perioada următoare trendul va fi crescător.”
Comparativ cu vara trecută, majorările la tarifele RCA ajung și la 40%, potrivit datelor analizate de ZF.ro.