Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Raport. Prețul locuințelor continuă să crească. Evoluția costurilor, diferită de la un oraș la altul

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cererea în creștere și oferta scăzută au făcut ca prețul locuințelor să urce și anul trecut. Și nu puțin, ci cu 12 procente, spune un raport al unei platforme de imobiliare.

În unele orașe, prețul mediu al caselor și al apartamentelor este deja mai mare decât în anul de vârf, 2008. Nu vă faceți iluzii, că în urma negocierii veți ajunge să dati mult mai puțin. Diferența dintre ultimul preț cerut și valoarea tranzacției nu este mai mare de 5 la sută, spun agenții imobiliari.

134.000 de români din București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Constanța și Iași erau la sfrâșitul anului trecut în căutarea unei locuințe - mai mulți cu câteva mii decât cu un an în urmă.

Liana Popescu, director companie dezvoltare imobiliară: „Sunt foarte multe persoane care doresc să investească în imobiliare de frică și de frică mai mult de inflație, de instabilitate și așa mai departe, considerând că domeniul de imobiliare este unul mult mai stabil”.

Oferta, pe de altă parte, a scăzut. În ultimul trimestru din 2021, în cele șase orașe mari din România au fost scoase la vânzare puțin peste 25.000 de proprietăți.

Citește și
Case
Românii dau casele pe apartamente din cauza facturilor mari la energie. Tarifele au crescut și de 4 ori

Raportul dintre cererea mare și oferta mică a ridicat prețurile.

Daniel Crainic, director de marketing platformă de imobiliare: „2021 a adus prețuri mai mari și semnificativ mai mari în ceea ce privește apartamentele, vorbim de creșteri de prețuri de două cifre în majoritatea orașelor mari din țară, cu un record anual înregistrat la Brașov, de 17%”.

Evoluția prețurilor a fost diferită de la un oraș la altul.

În Cluj-Napoca și în Timișoara, prețul pe metru patrăt l-a depăsit pe cel întregistrat în 2008, atunci când a fost un așa-numit „boom” imobiliar.

Brașovul a egalat acest preț, iar Bucureștiul este încă nivelul de dinainte de criză.

În funcție de preț, locuințele se vând mai repede sau mai greu. De pildă, în București un apartament stă pe piață circa 38 de zile, în vreme ce la Cluj 84.

Andrei Pop, broker imobiliar: „În principiu, durează cam două luni jumătate spre trei, dar se pot vinde și mai repede, depinde de proprietate, de zonă. La negociere în principiu media este de 5%. S-a întâmplat să nu fie deloc negociere, să fie prețul cerut”.

Ba chiar au fost situații în care proprietarii au cerut inițial un preț, apoi, asaltați de solicitări, și-au dat seama că pot obține mai mult.

Horia Halmagi, expert imobiliar: „Particularitatea acestui an este ca proprietățile intră la listare cu un preț și ultimul preț înainte să se facă tranzacția este egal sau chiar mai mare decât prețul cu care a intrat în piață”.

Totuși, există o marjă de negociere - circa 4 procente, în București, 3 în Timișoara, Cluj, Brașov, Constanța și doar două în Iași. Media este trasă în jos de dezvoltatori.

Gabriel Apostu, director agenție imobiliară: „La apartamentele noi, de obicei, dezvoltatorii negociază undeva între 2 și 4 la sută. La apartamentele vechi depinde cât de motivat este proprietarul. Poate să negocieze și 10 la sută, poate să nu negocieze nimic”.

Specialiștii spun că nu există riscul unei bule imobiliare, ca în 2008. Atunci, un român își cheltuia salariul pe 30 de ani ca să achiziționaeze o proprietate, acum muncește doar 12 ani pentru asta. Deci se îndatorează mai puțin.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult