Proiectul bugetului Capitalei, lansat în dezbatere publică. 30% din sumă, pentru investiţii
"Alocăm sume importante pentru investiţii. 30% din buget (aproximativ 2,2 miliarde de lei) merge pentru cheltuieli de dezvoltare/investiţii, în timp ce, conform execuţiei bugetare aferentă anului 2020, fosta administraţie a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare. (...) Eliminăm risipa. De la peste 200 de milioane de lei daţi în 2019 pentru festivaluri şi alte evenimente similare, vom avea în acest an doar câteva milioane de lei, pentru evenimentele de tradiţie ale Capitalei (...) Plătim datoriile. Facem curăţenie în dezastrul lăsat de fosta conducere a primăriei şi alocăm circa 1 miliard de lei pentru plata vechilor datorii", a scris Nicuşor Dan, miercuri, pe Facebook.
El spune că se bazează substanţial pe fonduri europene pentru dezvoltarea Capitalei.
"În bugetul local planificăm venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR şi din alte surse UE (...) Introducem bugetul participativ. Alocăm pentru început 2 milioane de lei, ca proiect-pilot, iar bucureştenii vor decide ei înşişi, în urma consultării publice, unde vor merge exact aceşti bani", a explicat Nicuşor Dan.
Printre investiţiile menţionate se numără: modernizarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare a oraşului; reluarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2, pentru care Municipalitatea alocă 39 de milioane lei; finalizarea lucrurilor la parcarea de tip park&ride de la Cora Pantelimon; continuarea lucrărilor de infrastructură pentru Prelungirea Ghencea, pentru care sunt alocaţi 40 de milioane de lei şi plătiţi în plus 7 milioane de lei pentru datorii din urmă; consolidarea de clădiri cu risc seismic (continuarea lucrului pe cele 12 şantiere şi deschiderea altor câtorva); refacerea Planul Urbanistic General, pentru o dezvoltare corectă şi echilibrată a oraşului; demararea proiectului pentru semaforizarea inteligentă în Bucureşti.
De asemenea, Nicuşor Dan a menţionat că 25 de milioane de lei vor fi investiţi în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5 de pe bulevardul Elisabeta, că se vor face lucrări de reabilitare la Spitalele "Cantacuzino" şi "Theodor Burghele" din subordinea Primăriei, că vor continua lucrările de reabilitare a Teatrului "Ion Creangă" şi că se va finaliza Registrul Spaţiilor Verzi.
Bugetul general centralizat propriu al Municipiului Bucureşti pe 2021 prevede venituri de aproape 9,6 miliarde de lei, potrivit proiectului postat pe site-ul Municipalităţii.
Din veniturile totale de 9.592.322.290 de lei, cele ale bugetului local se cifrează la circa 6,9 miliarde de lei, bugetul instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii din bugetul local - 642,5 de milioane de lei, bugetul instituţiilor publice finanţate integral din venituri proprii - 2,3 miliarde de lei, bugetul împrumuturilor interne - 100,4 milioane de lei, bugetul împrumuturilor externe - 237,5 de milioane de lei, bugetul fondurilor externe nerambursabile - 3,5 milioane de lei.
Bugetul general centralizat propriu al Municipiului Bucureşti pe 2021 prevede la cheltuieli suma de 9.645.518.290 de lei, dintre care 6,9 miliarde de lei reprezintă bugetul local.
Sursa: Agerpres
Etichete: nicusor dan , buget , primaria capitalei , investitii , dezbatere publică
Dată publicare: 07-04-2021 12:03