Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Proiect. Crescătorii afectați de pesta porcină, despăgubiți numai dacă au animalele înregistrate într-o bază de date

Your browser doesn't support HTML5 video.

Crescătorii de porci vor putea fi despăgubiți cu bani de la Comisia Europeană dacă vor fi afectați de pesta porcină, numai dacă vor avea animalele înregistrate într-o bază de date națională.  

La fel ca în cazul unei asigurări CASCO, după cum susțin reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare, înregistrarea acoperă daunele și protejează fermierii. Proiectul de lege urmează să ajungă în Parlament.

Fie că au în gospodărie un porc ori sunt proprietari de ferme, cei care cresc astfel de animale vor fi despăgubiți în caz de pestă doar dacă le au înregistrate în sistemul național de indentificare - potrivit unui proiect de lege care urmează să ajungă în Parlament. Declarea animalelor se face în schimbul unei taxe de 25 de ani.

Dănuț Pale, vicepreședinte ANSVSA: ”Nu va primi despăgubire cetățeanul care deține animale și au murit și nu sunt identificate și înregistrate în baza națională de date. Cum avem la mașini asigurări RCA sau CASCO și în baza acelor asigurări cel care are paguba primește bani, dar acolo, se plătește, este vorba de identificarea animalului și înregistrarea în baza națională de date.”

În cazul apariției unor focare de pestă porcină, cei care își vor pierde porcii vor primi pentru fiecare o sumă care urmează să fie stabilită de un comitet de combatere a bolii. Aceasta va ține cont de greutatea animalului, vâsta acestuia și valoarea genetică.

Citește și
david pressman
Ambasadorul american în Ungaria, atacat de presa pro-Orban după ce a postat poze cu soțul lui și copiii

În această fermă cresc 80 de porci din rasele „bazna” și „mangaliță”. Proprietarul îi are deja înregistrați în sistemul național de identificare a animalelor.

Ioan Tătăran, crescător de animale: „În situația în care sunt niste pagube, pentru a primi ajutor trebuie dovada că sunt înregistrate. Se deconteaza la sume frumoase, la valoarea pieței.”

Marius Sima, șef serviciu DSVSA Maramureș: „Nu poate să beneficieze de despăgubire în cazul aparitiei bolilor decât dacă este identificat. Se despăgubește la valoarea de piață.”

Suma pe care ar putea-o primi crescătorii poate ajunge până la peste o mie de lei pentru un porc matur - spun cei responsabili.

Noua lege urmează să introducă și amenzi pentru cei care nu își declară porcii, de până la 3.000 de lei.

În România, primele cazuri de pestă porcină africană au apărut acum 6 ani. Anul acesta au fost confirmate 32 de focare dintre care 23 sunt încă active - cele mai multe în Buzău și Teleorman.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult