Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Produsele chimice au ținut sus inflația. Legătura nebănuită cu alimentele și care e soluția

Your browser doesn't support HTML5 video.

Produsele chimice pe care le folosim în agricultură și în locuințe au ținut inflația sus, în ultimul an, potrivit Institutului Național de Statistică.

România importă masiv îngrășăminte, după ce combinatele s-au închis, iar fermierii spun că toate costurile care țin de transport și logistică încarcă notele de plată la producția de cereale. Și alte produse chimice s-au menținut în topul scumpirilor.

Îngrășămintele - esențiale pentru agricultură - sunt aproape toate importate, după ce combinatele noastre s-au închis rând pe rând, din cauza prețurilor mari la energie.

Acum producție internă mai este doar la Azomureș, dar și acolo pe jumătate din capacitate. Faptul că importăm îngrășăminte alte țări ale Uniunii Europene și Asia face mâncarea pe care o punem pe mese să fie mai scumpă, spun fermierii.

Daniel Radu, fermier: „Vin cu costuri foarte mari - transporturi, logistică - contribuie în măsură foarte mare la costul final pentru producerea cerealelor și apoi pentru procesarea lor. Cumpărăm și din Austria și din țările orientale, din Maroc, din Africa”.

Citește și
tir incendiu a3
Un TIR plin cu 24 de tone de îngrășăminte chimice a luat foc, în mers, pe A3. Intervenție în forță a pompierilor

Adelin Maria, fermier: „Preţurile la îngrăşăminte au rămas de două ori mai scumpe decât înainte de război”.

Pentru ca prețul gazelor, care înseamnă 80% din costul producției de îngrășăminte, a revenit la nivelurile de dinainte de război, specialiștii spun că România își poate revitaliza industria chimică.

Marco Mensink, directorul general al Consiliului European al industriei chimice: „Sunteți într-o poziție excelentă pentru a face parte din acest viitor industrial al Europei pentru că, la final, industria se va apropia de sursele energetice disponibile, și unde materiile prime sunt accesibile”.

Până atunci, produsele chimice rămân în topul scumpirilor. Prețul lor au crescut în medie cu 17,5% în ultimul an, potrivit Institutului de Statistică. Cine a avut de renovat prin casă ori a construit a găsit de exemplu lacuri și vopsea cu preț mai mare la raft.

Importăm lacuri și vopsele de peste 250 de milioane de euro, anual, ceea ce înseamnă 50% din toată piața. Asta înseamnă aproximativ 100.000 de tone folosite atât casnic, cât și industrial, potrivit estimărilor din piața de profil.

Produsele chimice sunt cele care atârnă cel mai greu la deficitul între importuri și exporturi. Cu alte cuvinte, importăm de 14 miliarde de euro peste exporturile pe care le facem.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult