Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Producția de cartofi este mai bună decât cea de anul trecut, anunță fermierii. Comuna care a devenit un mare centru legumicol

Your browser doesn't support HTML5 video.

La un an distanță de când fermierii care cultivă cartofi primesc subvenții de la stat, lucrurile se schimbă în bine. A crescut suprafața pe care s-au plantat soiuri pentru chipsuri, dar și pentru sămânță.

Chiar și așa, mai avem până când ne vom asigura tot necesarul pentru consum și încă luam cartofi din alte țări.

Comuna Lungulețu, din județul Dâmbovița, vestită până de curând pentru varză, a devenit mai nou un mare centru legumicol. În fiecare dimineață ajung aici camioane care încarcă tone de cartofi.

Producția este mai bună decât cea de anul trecut, mărturisesc fermierii, stimulați de subvenția de 200 de euro primită pentru un hectar cultivat cu cartofi.

„Fermier: E bunicică, în concluzie. Reporter: Cine îi cumpără? Unde se duc? Fermier: În piețe, în supermarketuri. Nu avem acces noi. Ambalează și bagă în supermarketuri."

Citește și
cartofi prajiti
Țara în care găsești cartofi proaspăt prăjiți la automat. Serviciul este disponbil non-stop

La Lungulețu, un kilogram de cartofi costă în jur de 2 lei, potrivit celor din domeniu. Este locul unde se stabilește primul preț al cartofilor din acest an și pentru alte zone.

Tot de la Lungulețu au plecat zeci de TIR-uri care au transportat cartofi în Polonia, Germania și Austria.

Costinaș Mircea, Președintele Federației Naționale de Cartofi: „Spre deosebire de anul trecut a crescut suprafața de cartofi pentru chipsuri și suprafață de cartofi de sămânță. Se vede o îmbunătățire. E un ajutor cu toate că este foarte mic. Noi ajungem în jur de 4.0000 hectarul de cartof cu sămânța din import. Îmi pare rău să spun că importam la fel de mult. Pot să garantez că dacă sprijinul va fi mai mare și suprafața va crește automat."

Pentru a primi ajutorul de la stat, fermierii trebuie să aibă o suprafață cultivată de minimum 0,3 hectar și o producție de măcar 15 tone per hectar.

În plus, trebuie să figureze în evidențele Registrului Agricol.

În România cultivam cartofi pe mai bine de 150.000 de hectare. Însă, Federația Fermierilor se raportează la datele de la APIA, care vorbesc doar despre 50.000 de hectare.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult