Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ceartă pentru bani. Primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat

Your browser doesn't support HTML5 video.

Și primarii sunt nemulțumiți din cauza bugetului sărac. Edili de orașe și comune au mers la Guvern ca să ceară fonduri suplimentare, după ce au reclamat că nu mai pot acoperi cheltuielile cu ajutoarele sociale, bursele și chiar cu facturile curente.  

Așa că primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat, la fel și cheltuielile cu școlile. Unele primării nu mai au bani pentru ajutoare sociale, burse şi - în curând - nici pentru şcoli, spun edilii.

Robert Negoiță: ''Bugetele locale sunt distruse, adminstratia locală, astăzi, în România este în mare dificultate. Nu putem să plătim școală după școală, nu putem să plătim bursele, o să ajungem să nu avem bani de curent și de apă la școli."

Primarii spun că nu au cum să acopere cheltuielile pentru următoarele luni. Speră ca la finalul lunii, atunci când vor fi reîmpărţiţi banii de la buget, vor primi fonduri suplimentare de la minstrul Finanţelor.

Însă primăriilor le-ar fi alocate doar 1,5 miliarde de lei, iar o treime din bani ar ajunge în conturile Capitalei. Restul se împarte localităţilor care au nevoie urgentă de fonduri pentru situaţii excepţionale.

Citește și
Robert Negoita
Primarii s-au dus din nou peste Guvern. Spun că riscă falimentul

Probleme sunt însă peste tot în ţară, potrivit Asociației Municipiilor, care a făcut şi un sondaj printre primari. Peste 20 de municipii printre care Bacău, Buzău, Deva, Mediaş, Râmnicu Vâlcea sau Slobozia ar avea bugete mai mici decât acum 2 ani.

Edilii sunt supăraţi pentru că ministrul finanţelor le-a promis mai mulţi bani din impozitele pe venit odată cu rectificarea bugetară.

Emilian Pop, primarul comunei Săcălășeni: ''Noi ne dorim o cât mai mare parte din plata impozitului pe venit pentru că cetăţenii noştri au nevoie de canalizare, apă.''

În consecinţă, cer ca toate cheltuielile cu ajutoarele sociale ori indemnizaţiile celor ce îngrijesc persoane cu handicap să fie acoperite de la bugetul central.

Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor: ''Salariile conducătorilor de microbuze şcolare, cheltuielile cu combustibilul şi licenţelor, evaluarea periodică naţională a elevilor, bursele elevilor, naveta cadrelor didactice. Astea sunt cheltuieli care trebuie să fie la bugetul de stat''

Potrivit unor surse, guvernul ia în considerare schimbarea regulilor pentru acordarea ajutoarelor sociale, astfel încât să fie mai puţini beneficiari. Există însă zvonuri privitoare şi la reducerea valorii unor burse şi indemnizaţii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult