Prima rectificare bugetară din an, anunțată de Ministrul Finanțelor. Programele naționale de sănătate vor reprimi fonduri
Aceasta ar fi prima rectificare bugetară din acest an, o situație neobișnuită, practica fiind de două rectificări pe an, una în vară și alta în toamnă. Pentru a putea aloca fonduri instituțiilor care au nevoie foarte mare de bani, inclusiv pentru proiecte cu fonduri UE sau cheltuieli din domeniul sănătății, Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de ordonanță care prevede preluarea la Fondul de rezervă al Guvernului a sumelor reprezentând 10% din creditele de angajament și creditele bugetare, pe care ordonatorii de credite sunt obligați, conform legii, să le păstreze. Soluția propusă acum de Ministerul Finanțelor rezolvă probleme majore ale unor instituții de stat, prin preluarea sumelor respective la Fondul de rezervă, de unde pot fi ulterior alocate.
Fondul de rezervă a reprezentat, însă, de-a lungul anilor și un instrument de alocare discreționară de fonduri.
CNAS, printre instituțiile cele mai afectate de lipsa de fonduri„Suntem condamnați la moarte”, strigă disperați pacienții cu boli cronice, cărora statul nu le mai asigură în acest moment tratamentele necesare.
S-au terminat banii din programele naționale de sănătate, iar spitalele și farmaciile nu mai pot cumpăra medicamente.
Încă de la începutul verii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a trimis notificări către ministerul de finanțe, dar banii nu s-au dat nici acum.
Mulţi pacienţi care suferă de cancer nu mai găsesc medicamentele care îi țin în viață.
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România: „Doctorii sunt disperați, pacienții la fel sunt disperați că sunt trimiși acasă. Viața lor este pusă în pericol, că acest cancer nu așteaptă și nicio boală cronică nu așteaptă. Boala progresează''
Sursa: profit.ro
Etichete: rectificare bugetara , cnas , fonduri , ministrul finantelor
Dată publicare: 27-09-2023 21:16