S-a dat startul la „Prima Casă” 2019. Condițiile pentru credit rămân aceleași
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Băncile vor putea da împrumuturi de cel mult 4 miliarde de lei, bani suficienţi pentru aproximativ 20.000 de credite.
Anul acesta, 15 bănci vor da credite prin programul Prima Casă. Condiţiile rămân aceleaşi ca în 2018.
Ministrul de Finanțe: „A fost o discuţie pentru a-l schimba într-unul mai social, o discuţie pornită de la BNR. Nu se schimbă nimic.''
Cu doar 10 zile înainte de această declaraţie, ministrul anunţa că programul Prima Casă ar urma să fie modificat, pentru a fi ''mai social''. Eugen Teodorovici făcea referire la veniturile celor care vor un astfel de împrumut şi la suprafaţa locuinţei.
O idee luată în calcul era că doar tinerii sub 35 de ani şi cu venituri mai mici de 3.000 de lei să poată accesa un astfel de credit, dar această variantă a căzut.
Aşa că au rămas aceleaşi condiţii de acordare că până acum, fără noi limite de vârstă şi de venituri. Cei care vor un credit Prima Casă trebuie să facă dovadă că nu au deja o locuinţă mai mare de 50 de metri pătraţi, individual sau cu alte persoane.
Pentru locuinţele mai noi de cinci ani, creditul maxim este de 66.500 de euro. Iar pentru restul, sunt acordaţi cel mult 57.000 de euro.
Cei care vor împrumutul Prima Casă trebuie să dea un avans minim de 5% din valoarea locuinţei, faţă de cel puţin 15%, cât e cerut în cazul creditelor ipotecare standard.
Totuşi, băncile nu duc lipsă de clienţi.
Liviu Andrei, broker credite: ”Prima Casă e un proces anevoios, poate dura câteva luni, 2-3 luni. Cei care aveau 2 camere, o garsonieră, au făcut un update, au trecut la 3-4 camere ori la o casă pe pamant.”
Cum statul garantează până la 50% din creditele Prima Casă şi a stabilit un plafon de 2 miliarde de lei pentru aceste garanţii, bancherii pot da credite de cel mult 4 miliarde de lei. Banii ar ajunge pentru 18-20 de mii de împrumuturi.