Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prețurile apartamentelor cresc din nou. Ce a cumpărat un clujean cu 123.000 €

Your browser doesn't support HTML5 video.

Dacă piaţa imobiliară a fost amorţită în primele luni de criză sanitară, în luna august a dat primele semne de revenire. Potrivit celor din domeniu, încep să crească din nou preţurile şi să se încheie tranzacţii.

Timpul de negociere este însă mult mai mare - spun experţii în imobiliare - pentru că vânzătorii nu lăsă din preţ, iar cumpărătorii se hotărăsc mai greu în aceste vremuri incerte.

Un apartament de două camere din Cluj-Napoca a costat 123.000 de euro şi a fost vândut - complet utilat - la numai două săptămâni de la scoaterea la vânzare. Este însă o excepţie.

Agent imobiliar: "Livingul este mobilat, utilat la cheie. Practic, noii proprietari n-au decât să-şi mute hainele. Şi bucătăria e mobilată şi utilată complet."

În acest caz proprietarul cere 2.800 de euro pe metrul pătrat.

Agent imobiliar: "Punctul forte al apartamentului este terasa. Are 50 de mp şi o privelişte superbă asupra oraşului."

Cluj-Napoca are cele mai scumpe locuinţe din ţară. Urmează Bucureştiul cu 1350 de euro pe mp, Timişoara, Constanța şi Braşov.

Ioana Oltean, manager agenție imobiliară: "Pe perioada de stare de urgenţă s-a blocat piaţa destul de mult. După care mai, iunie, iulie încă nu şi-a revenit în totalitate. Însă din septembrie cu siguranţă că ne vom reveni."

A crescut şi timpul de negociere dintre proprietari şi cumpărători. Pe de o parte vânzătorii ţin mult la preţul afişat, pe de alta cumpărătorii sunt mult mai precauţi şi stau mai mult pe gânduri înainte să investească. Dacă acum un an în Cluj-Napoca, de pildă, dura puţin peste o lună să se vândă un apartament, acum durează dublu. Iar în Bucureşti e şi mai complicat, spun agenţii imobiliari.

De la începutul anului şi până în august, vânzările de apartamente - în special cele cu două camere - au crescut. S-au vândut chiar mai bine ca în aceeaşi perioadă a anului trecut. Experţii imobiliari se aşteaptă la o stabilizare a preţurilor şi cred ca tranzacţiile până la sfârşitul anului se vor înmulţi.

Daniel Crainic, specialist imobiliare: "Preţurile în majoritatea oraşelor pe care le monitorizăm au început să o ia pe o pantă ascendenta, să recupereze practic în urma decalajului creat în urma pandemiei. Sunt totuşi două excepţii: Iaşi şi Timişoara unde un special pe segmentul vechi au fost scăderi uşoare de preţ."

Tiberiu Atanasoae, Marketing & Sales Director: "După ce am ieşit din pandemie, cererea a fost mai mare de la o lună la alta. Să spunem aşa toată lumea a stat, a pus pe pauză vânzările în timpul pandemiei"

Tot cei din domeniu spun că românii au început să se uite iar la blocurile vechi sau deja construite, prin simplul fapt că cele aflate în faza de şantier li se par investiţii nesigure.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult