Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Prețul locuințelor, cel mai ridicat din ultimii 10 ani. Experții au o veste bună

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preţurile de pe piaţa imobiliară din România au ajuns la cel mai ridicat nivel de la criză economică, potrivit datelor statistice europene.

Se întâmplă asta de 3 ani încoace, însă specialiştii încearcă să mai îndulcească situaţia. Aceştia consideră că acum urmează o temperare a preţurilor, nu o scădere. Se întâmplă asta deoarece cererea este încă mare, în contextul în care România este ţara cu cei mai mulţi proprietari din spaţiul comunitar.

Dacă în urmă cu 3 ani românii care voiau să îşi cumpere o locuinţă plăteau pentru un metru pătrat 933 de euro, acum dau şi 1200 de euro, potrivit datelor statistice ale paginilor de vânzări imobiliare.

Este cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani confirmă şi cifrele EUROSTAT. Deşi tendinţa este de creştere şi pentru acest an, specialiştii au totuşi o veste bună.

Daniel Crainic, reprezentanul unui: "Preconizam că până la finalul acestui an ritmul de creştere va fi mai lent, va fi probabil la jumătate faţă de 2017. Ne aşteptam la o creştere medie de aproximativ 5% până la finalul anului." Iancu Gudă, analist economic: "Avem o depreciere a monedei naţionale şi o inflaţie care rodează din această putere de cumpărare" .

Citește și
urs salvat
Aventura unui pui de urs care s-a apropiat de case, la Brașov. Salvatorii, nevoiți să-l tranchilizeze

1350 de euro mp astăzi în Bucureşti echivalează cu 1700-1750 de euro puterea de cumpărare în anul 2007.

Iar creşterile vin pe fondul cererii ridicate, spun economiştii. Dorinţa românilor de a fi proprietari se vede şi în statistici. 96% deţin case şi suntem pe primul loc în Uniune la acest capitol.

Totuşi, procentul nu ar fi tocmai corect, cred specialiştii pentru că unii dintre români au în proprietate mai multe locuinţe pe care le închiriază la negru. Astfel chiriaşii nu apar în statisticile Eurostat ceea ce ar însemna că avem cam 76 la sută proprietari.

Tot datele EUROSTAT arată că în aceste locuinţe stau tot mai mulţi oameni singuri. În România vorbim de aproape o treime, puţin sub media europeană, dar în creştere cu peste 7 procente faţă de acum 10 ani.

Adrian Dan, sociolog: "Tinerii care se căsătoresc mult mai târziu. Vârsta la prima căsătorie a trecut mult peste 30 de ani. În spațiul urban deja a crescut mult, ca urmare a nivelului educaţional, a autorealizării profesionale". Paradoxul este însă altul. România apare şi în topul ţărilor cu locuinţe supraaglomerate.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult