Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Posibil atac al Guvernului Ciolacu la banii românilor băgați în Pilonul II. Statul le consideră "pensii speciale"

O ambiguitate legislativă riscă să impoziteze pensiile private cu cotele de 15% sau 20% introduse pentru pensiile speciale, semnalează Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

APAPR atrage public atenția asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care crează premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private (Pilonul II obligatoriu și III facultativ), asimilate în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024.

În prezent, 8,1 milioane de români au contribuții la pensia privată obligatorie – Pilon II, având acumulați până în prezent în medie câte 12.242 de lei. Valoarea totală a banilor strânși în Pilonul II de pensii depășește 117 miliarde de lei.

Potrivit APAPR, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal riscă să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital, cel mai nefavorabil dintre toate produsele de economisire / investire din România.

Citește și
laptop
Ce trebuie să facă IT-iştii care vor să contribuie în continuare la pilonul II de pensii private, de la 1 noiembrie 2023

Aplicarea acestor prevederi ar fi injust de penalizatoare pentru participanții la fondurile de pensii private și beneficiarii plăților, astfel că APAPR a demarat, în dialog instituțional cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și Ministerul Finanțelor Publice (MFP), procedurile pentru clarificarea cât mai urgentă a acestei ambiguități legislative.

Ministerul Finanțelor a precizat, într-un comunicat, că modificarea nu a fost nici propusă, nici făcută la inițiativa lui și că, mai mult, nici nu susține o astfel de inițiativă. 

„Informația privind implicarea Ministerului Finanțelor în elaborarea legislației care prevede impozitarea pensiilor private cu cote progresive este complet FALSĂ. MF a fost instituția care a sesizat în repetate rânduri că dacă LEGEA nr. 282/2023 va trece în forma aceasta va genera incertitudine și este nevoie de reformulări. Ministerul Finanțelor a indicat necesitatea clarificării cadrului fiscal aplicabil veniturilor din pensiile private încă din noiembrie 2023, în cadrul unei ședințe la sediul Autorității de Supraveghere Financiară, ca urmare a intrării în vigoare cu data de 1 ianuarie 2024 a modificărilor Codului fiscal, instituite prin Legea 309/2022 și prin Legea 282/2023”, a precizat ministerul de resort.

APAPR cere menținerea cotei actuale de impozitare de 10%, în locul celor de 15% sau 20%

Mai precis, APAPR solicită, inclusiv public, modificarea prin Ordonanță de Urgență a Guvernului a Codului Fiscal (Art. 100 și Art. 101) pentru a oglindi în mod corect diferența dintre principiul contributiv care guvernează prin excelență pensiile private și cel necontributiv al pensiilor speciale. În esență, APAPR solicită menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.

Miza acestei necesare clarificări legislative constă în plăți de miliarde de lei anual către sute de mii de români, nivelul plăților realizate de fondurile de pensii private fiind în creștere exponențială. Până în prezent, toate fondurile de pensii (Pilonul II și Pilonul III) au făcut plăți în valoare totală de peste 2,36 miliarde lei către aproape 210.000 de beneficiari.

Doar pe Pilonul II, plățile sunt estimate să ajungă la 1 miliard lei în 2023, aproape cât suma de 1,1 miliarde lei plătită în cei 15 ani din perioada 2008-2022, iar ritmul de creștere exponențial este estimat să continue și anii următori.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult