Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Originea surprinzătoare a leului. Vezi de ce se numește moneda României leu

Te-ai întrebat vreodată de ce leul se numește leu? Răspunsul te va surprinde!

Denumirea monedei naționale nu are nicio legătură cu fauna locală, ci provine de la o monedă olandeză din secolul al XVII-lea.

Cristian Popa, Membru al Consiliului de administraţie BNR a publicat o scurtă istorie a monedei noastre naționale.

Regăsiți mai jos explicația economistului:

”De ce se numește leul leu? Denumirea nu are legătură cu fauna locală, căci tigri sau lei în ținuturile noastre nu găsim. Până la înființarea sistemului monetar românesc în 1867, pe teritoriul actual al României circulau diverse monede emise în Europa sau în Imperiul Otoman .

Originile leului pot fi urmărite până la sfârșitul secolului al XVI-lea, odată cu apariția în Țările Române a talerilor olandezi (Leeuwendaalder), monede mari de argint, cu o greutate de aproximativ 28 de grame, ușor de recunoscut datorită leului ridicat pe picioarele din spate reprezentat pe revers. Leeuwendaalder adică taler-leu. Cum a ajuns acest taler să devină strămoșul leului românesc și să inspire chiar și alte țări să-l preia ca unitate monetară? Popularitatea talerilor olandezi a fost rezultatul unei combinații de calitate ridicată a metalului, disponibilitate în cantități mari și statutului Olandei drept cea mai importantă putere economică a vremii. Astfel, monedele erau utilizate nu doar în schimburile comerciale obișnuite, ci și în plățile cu valoare ridicată (de exemplu, plata tributului), dar și ca mijloc de tezaurizare. În mentalul colectiv al românilor, talerul olandez a devenit referința, și cum denumirea originală „Leeuwendaalder” era prea lungă, românii s-au rezumat la „leu”. Mai puțin cunoscută este legătura dintre talerul-leu și cea mai importantă monedă a lumii. Dacă românii au preluat „leul” din denumirea în neerlandeză de „Leeuwendaalder”, americanii au transformat talerul (daalder) în „dollar”, pe care l-au adoptat ca unitate monetară în 1792. Putem spune că vechea monedă olandeză reprezintă, așadar, strămoșul nostru comun. Sau, în cuvintele guvernatorului BNR, "suntem rudă bună prin moneda națională cu dolarul". Puteți descoperi o parte fascinantă a istoriei monetare vizitând Muzeul Băncii Naționale a României, unde 92 de taleri olandezi sunt prezenți în colecția permanentă”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult