Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ordonanța pentru plafonarea prețului la alimentele românești, contestată de comercianți. De ce ar putea provoca un dezastru

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ordonanța propusă de Ministerul Agriculturii care ar urma să plafoneze adaosul comercial pentru zeci de mii de alimente fabricate în România este criticată vehement de comercianți.  

Aceștia sunt de părere că această presupusă ieftinire ar duce la creșterea importurilor, iar unele fabrici și-ar putea muta producția în alte țări. Pierderile sunt subliniate și de unii economiști, care pun la îndoială inclusiv legalitatea acestei măsuri.

Potrivit ministrului Agriculturii, astăzi, în România, sunt procesate peste 10.000 de tipuri de alimente. Toate ar urma să se ieftinească conform ordonanței care le va limita adaosul comercial la 20%.

George Bădescu, președintele Asociației Marilor Rețele Comerciale: ”Domnul ministru ne propune o strategie care nu a fost aplicată niciunde în lume! Toate acestea duc la o blocare a pieței, la o atitudine defensivă a tuturor actorilor din piață”.

De altfel, mai mulți reprezentanți din sectorul alimentar au blamat public ordonanța pe care autoritățile spun că o au gata în proporție de 90%.

Citește și
Asigurare RCA
Autoritățile se gândesc să prelungească termenul de plafonare a polițelor RCA. Ar putea fi din nou înghețate, până în 2025

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: ”Dacă au fost de acord cu cele 21 de produse de bază, sunt convins că, în calitate de ministru al Agriculturii, voi reuși să conving sistemul de retail din România, procesatorii din România și fermierii din România că această ordonanță este una benefică pe întreg lanțul alimentar din România”.

De partea cealaltă, retailerii vorbesc despre dezavantaje mari pe termen lung.

”Rezultatul a fost un dezastru- criză alimentară”

Sorin Minea, președintele Romalimenta: ”Vedem ce se întâmplă în țările care au economie planificată și în Ungaria care a încercat niște prețuri fixe, rezultatul a fost un dezastru - criză alimentară, creștere explozivă de prețuri, schimbarea mărfii din țara respectivă cu marfă din alte țări în care legea nu se aplică”.

Opinia este împărtășită și de unii dintre economiști.

Bogdan Belciu, economist: ”Eu nu cred că va însemna o reducere a prețurilor. Nu poate decât să scoată din business anumiți producători din România, ceea ce pe termen mediu și lung, de fapt, va avea efectul contrar. Cu cât avem mai puțină producție în România, cu atât vom cumula costuri pe lanțul valoric”.

Comisia Europeană nu a fost de acord cu argumentele aduse de autorități în favoarea legii care impunea marilor comercianți să asigure 51% din oferta de alimente de la producători locali.

Potrivit comisarilor, această măsură ridică probleme în ceea ce privește libera circulație a bunurilor. Așadar, împotriva României a fost declanșată o procedură de infrigement din această cauză.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult