Ordonanța pentru plafonarea prețului la produsele românești, retrasă. Soluția la care a ajuns Ministerul Agriculturii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Decizia de a renunța la proiectul de plafonare a adaosului comercial la cel mult 20% pentru zeci de mii de produse alimentare a fost luată recent.
La Ministerul Agriculturii, unde a avut loc o întâlnire, au participat reprezentanți din industria alimentară, dar și oficiali din agricultură. De altfel, în repetate rânduri, atât procesatorii, cât și reprezentanți ai lanțurilor de magazine au s-au opus categoric împotriva acestei măsuri, care, spun ei, ar fi avut efecte grave pe întreg lanțul alimentar.
Ei explică faptul că, pe termen mediu spre lung, s-ar fi putut vedea scumpiri la alte categorii de produse alimentare, care nu sunt alimentare sau non-alimentare, care nu sunt atinse de această plafonare, după cum am văzut deja că s-a întâmplat în cazul detergenților.
S-a decis, în schimb, potrivit unor surse din minister, să fie înființat un comitet de monitorizare a prețurilor. Vor face parte din acest comitet procesator și comercianții, reprezentanți din Ministerul Agriculturii, dar și de la Consiliul Concurenței. Pe baza datelor furnizate de cei din industria alimentară, oficialii vor putea interveni atunci când apar dezechilibre în piață. De menționat este faptul că la Consiliul Concurențe există deja o astfel de platformă. Se numește Monitorul Prețurilor și avem acces cu toții la ea. Putem vedea acolo care sunt prețurile produselor din magazine.
Pe de altă parte, ordonanța care plafonează deja de un an și jumătate adaosul comercial pentru 21 de categorii de produse alimentare de bază va rămâne în vigoare până la finalul acestui an. Din aceste categorii fac parte produse precum făina, uleiul sau mălaiul.
Sursa: Pro TV
Etichete: preturi , plafonare , alimente , ministerul agriculturii
Dată publicare: 30-10-2024 19:52