Orașele din România în care a explodat piața imobiliară. Câte proprietăți au fost scoase la vânzare
Dintr-un total de 131.100 de apartamente şi case scoase la vânzare, în intervalul aprilie-iunie la nivel naţional, mai bine de jumătate s-au aflat în şase oraşe: Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, Braşov şi Constanţa, arată Imobiliare.ro.
Evoluţii la nivelul cererii au putut fi observate în Bucureşti şi în Cluj-Napoca, unde proprietăţile noi au atras, în trimestrul al doilea al acestui an, cu peste 50% mai mulţi potenţiali cumpărători decât în perioada similară din 2023.
O creştere puternică a interesului pentru apartamentele şi casele noi, cu 31%, a fost constatată, totodată, în Iaşi, conform raportului „Piaţa imobiliară rezidenţială, T2 2024".
Avansul apărut în Constanţa şi în Braşov a fost mai temperat, în timp ce singura scădere a cererii pe segmentul nou a fost înregistrată în Timişoara. La nivel de piaţă, însă, şi aici s-a putut observa o evoluţie pozitivă.
În ultima perioadă, se finalizează tot mai puţine locuinţe la nivel naţional. În 2023 au fost date în folosinţă, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate în comunicat, circa 71.500 de locuinţe, cu aproape 1.900 de unităţi în minus faţă de anul 2022. În primul trimestru din 2024 au fost finalizate alte 11.360 de locuinţe, cu aproape 4.000 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.
„Trendul descendent al dobânzilor va menţine o cerere ridicată pe piaţa imobiliară, pe fondul unei oferte în scădere continuă -13,4% în top şase oraşe doar în trimestrul II. Acest lucru va genera, în mod evident, noi creşteri ale preţurilor locuinţelor", a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance - brokerul de credite din cadrul grupului, citat în comunicat.
Preţurile au crescut într-un an cu până la 17% în centrele regionale majore ale ţării şi au potenţialul de a atinge, în curând, noi praguri record.
„Piaţa este setată corect în acest moment şi este aproape de momentul de acceptare a unei noi etape de creştere a preţurilor. Ajustarea va veni natural, pe măsură ce piaţa se stabilizează şi cererea trece la acţiune, se materializează în tranzacţii. De altfel, cumpărătorii au depăşit paradigma de aşteptare a unei scăderi a preţurilor, realizând că această abordare este riscantă şi, în final, contraproductivă", a explicat Valentin Morar, CEO şi fondator Wallberg, dezvoltator imobiliar din vestul ţării.