OMV a reziliat imediat contractul cu Gazprom. Austriecii erau cei mai importanți clienți din Europa. De unde iau acum gaze
Austriecii de la OMV, care controlează și Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România, a decis să rezilieze cu efect imediat contractul pe care îl aveau cu Gazprom de mai bine de 50 de ani, scrie Profit. OMV a invocat multiple încălcări fundamentale ale obligațiilor contractuale de către compania rusă.
Grupul austriac a fost primul și cel mai important partener al Gazprom din Europa. În 1968, Viena și Moscova semnau primul contract de furnizare de gaze rusești către un client din Europa Occidentală, prin conducta URSS-Cehoslovacia-Austria.
Acum, rezilierea are efect imediat. Contractul reziliat datează din 2006 și se întindea până în 2040. OMV primea aproximativ 7.400 MWh/oră, corespunzând la aproximativ 5 TWh pe lună, la granița cu Austria-Slovacia.
Grupul austriac arată că volumele de gaze rusești ”au fost pe deplin înlocuite cu surse alternative de gaze în ultimii trei ani”, cum ar fi propria producție din Austria și Norvegia, producători terți de gaze, precum și volume suplimentare de GNL pe termen lung.
Gazprom pompa 15 miliarde de metri cubi de gaze în Europa prin Ucraina, cea mai mare parte spre Austria și SlovaciaÎn plus gradul de umplere a depozitelor operate de OMV din Austria este de aproximativ 85 la sută, compania susținând că este în măsură să își respecte toate contractele semnate cu clienții europeni din surse alternative.
OMV a câștigat în noimbrie un proces de arbitraj intentat Gazprom Export, subsidiară a Gazprom, la Camera Internațională de Comerț (ICC) prin care a primit despăgubiri de 230 de milioane de euro ca urmare a livrărilor neregulate de gaze rusești. Despăgubirea, inclusiv dobânzile și costurile, ar contribui pozitiv la pierderile financiare suferite în 2022, a precizat compania într-un comunicat.
Prin conductele ucrainene, în Europa ajungeau anual circa 15 miliarde de metri cubi de gaze naturale extrase de gigantul rus de stat Gazprom, din care o porțiune semnificativă este achiziționată de către Austria și Slovacia. Printre sursele de aprovizionare cu LNG ale OMV se numără companii exportatoare din Statele Unite și Orientul Mijlociu, cu care austriecii au semnat contracte pe termen lung.