Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noua declarație unică digitală va aduce o mare schimbare. Ce trebuie să știe cei cu venituri extrasalariale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Aproape un milion de români cu alte venituri decât din salariu vor avea mai puțină bătaie de cap cu Fiscul, de anul viitor. Declarația unică pe care o depun anual va fi simplificată, într-un format digital care va avea datele esențiale deja completate.

Astfel, oamenii nu vor mai fi nevoiți să-și estimeze veniturile și să-și facă singuri calculul impozitelor și contribuțiilor sociale. Schimbările îi vizează pe cei, care, de exemplu, fac bani din activități independente, dobânzi, chirii ori drepturi de autor.

Peste 900 de mii de români cu venituri extrasalariale depun anual, în luna mai, un formular numit Declarație Unică, la Fisc. De anul viitor, declarația capătă o nouă formă - digitală.

Noua declarație unică digitală va aduce o mare schimbare - se va renunța la veniturile estimate. Asta înseamnă că noul formular va avea deja date precompletate și va veni cu calcule făcute automat. Practic, dacă aveți venituri extrasalariale din activități independente, inclusiv agricole, chirii, dobânzi, dividende ori drepturi de autor veți putea depune mult mai ușor această declarație în baza căreia sunt calculate impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Noul formular va prelua automat date din alte baze de informații ale Finanțelor. De pildă, va prelua datele financiare din contractele de închiriere și va calcula exact cât are de plată proprietarul. Totodată, va folosi informații din e-Factura și se va integra cu viitorul CNP fiscal, un cod unic de identificare fiscală, prin care oamenii care vor dori să-l folosească își vor putea reduce taxele către stat.

Ministerul Finanțelor precizează că formularul inteligent e-DU "va permite precompletarea acestuia cu informațiile pe care le are ANAF, astfel încât erorile să fie reduse sau eliminate", dar și că va fi un instrument pentru scoaterea la iveală a veniturilor care acum scapă de ochii Fiscului.

Dacă în anii trecuți erau și peste un milion de români care depuneau declarația, în 2024 numărul lor a ajuns la cel mai mic nivel din 2018 încoace.

În 2025, noua declarație va funcționa în paralel cu actuală, potrivit planului Finanțelor. Din 2026 se va renunța la versiunea veche.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult