Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Noile măsuri fiscale care au intrat în vigoare în prima zi lucrătoare a anului

Your browser doesn't support HTML5 video.

Prima zi lucrătoare a anului este și prima în care se vor aplică măsurile "Revoluției fiscale", promovată de coaliția de guvernare, în ciuda criticilor mediului de afaceri și a sindicatelor.

Firmele vor avea costuri mai mari, iar salariatul de rând încă nu știe cât va primi după mutarea contribuțiilor de la angajator în sarcina lui.

Mutarea contribuțiilor integral în sarcina angajaților este cea mai controversată măsură, cu efecte deocamdată incerte.

Anul trecut, angajatului i se rețineau din salariul brut contribuții sociale de 16,5 la sută, iar ce rămânea se impozita cu 16 la sută. Anul acesta contribuțiile cresc la 35 la sută, dar impozitul pe salarii scade la 10 la sută.

La patroni este invers, contribuțiile scad de la 23 la sută anul trecut la 2,25 la sută anul acesta.

Citește și
Mihai Tudose
Ultima ședință de Guvern în 2017. Măsuri fiscale amânate. Tudose, către Stroe: ”Să depășim nivelul cu cariocile pe hârtie”

Este adevărat, angajatorii plătesc în plus încă 4 la sută pentru salariații care muncesc în condiții deosebite, și 8 la sută pentru cei care muncesc în condiții speciale.

În plus, de la 1 ianuarie a crescut și salariul minim pe economie, de la 1.450 de lei la 1.900 de lei. Dar vorbim de salariul brut. Cel net crește cu mai puțin de 100 de lei, de la 1065 la 1162 de lei.

Pentru firme viață se complică și mai mult. Plafonul până la care sunt considerate microîntreprinderi s-a dublat la 1 milion de euro pe an.

În aceste condiții, o firmă care a avut venituri de 600.000 de euro, va plăti în loc de impozit pe profit de 16% un impozit pe venit de 1% dacă are cel puțîn un salariat, și de 3% dacă nu are niciunul.

O modificare care a revoltat mediul de afaceri este TVA-split, adică plata defalcată a TVA în conturi distincte.

Pe ultima sută de metri, Parlamentul a modificat Ordonanța Guvernului, așa că sistemul este obligatoriu doar pentru firmele în insolvență și cele cu restanțe, care trebuie să-și deschidă separat cel puțîn un cont de TVA.

Însă o firma care se aprovizionează de la o societate care aplică aplică TVA Split va trebui să facă două plăti în loc de una - o plata pentru marfă și alta pentru TVA.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult