Nicolae Ciucă, despre creșterile salariale pentru bugetari: Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală
Your browser doesn't support HTML5 video.
Potrivit unui proiect al Ministerului Muncii, este vorba de un plus de peste 10 procente, pentru aproximativ o sută de mii de angajați din administratia locală, care au protestat la finalul anului trecut. Se fac însă calcule pentru mai mulți bani și în cazul celorlalți bugetari. Economiștii spun că nu ne permitem astfel de lucruri, în condițiile unui deficit bugetar uriaș. Așa este și datoria publică!
Angajații din Parlament care au protestat marți, dar și funcționari din Guvern, CNSAS, DSP, Arhive, sau din primării ar urma să beneficieze anul acesta de două majorări salariale: una de 5% în iunie și încă una de 5% în septembrie, potrivit unui proiect publicat de Ministerul Muncii. În total, pentru cei aproximativ 100.000 de angajați statul va cheltui 1,2 miliarde de lei până la finalul anului. Promisiuni s-au făcut și pentru restul bugetarilor, mai puțin profesori și militari, însă ar fi nevoie de 6 miliarde de lei. Calculele vor fi discutate în coaliția de guvernare, înainte de a fi aprobate. Liderul PNL spune însă că avem bani doar pentru primele categorii.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Se poate merge până la suma de 1,2 miliarde până la sfârșitul anului, trebuie să avem grijă să nu ducem bugetul și să nu punem o presiune și așa destul de mare. Eu nu cred că trebuie să venim în campanie cu abordări populiste și să le dăm oamenilor speranțe pe chestiuni care nu... Lăsăm povara cui?
Reporter: Dvs, a generației de acum.
Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Pentru ce? Nu cred că vom ajunge la o pomană electorală. Trebuie să evităm acest lucru.” Pe de altă parte, creșterile salariale ar putea avea un impact nedorit în economie. Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale: „Vedem aici o presiune aproape continuă în perioada următoare asupra inflației și asta și datorită costurilor cu forță de muncă.”
Adrian Codirlașu, vicepreședinte CFA România: „Administrația chiar a crescut și prin urmare, România a ajuns cu o administrație publică care este din 2018 până acum cea mai scumpă din Uniunea Europeană. Plătim cea mai mare pondere din veniturile bugetare în susținerea administrației publice. Lucrul acesta cauzează deficite, lipsă de bani pentru investiții și implicit datorie publică.”
Creșterile de salarii vor pune așadar presiune pe un deficit deja mare. Dacă la începutul anului Guvernul estima un deficit bugetar de 5% din PIB, și Consiliul Fiscal de aproximativ 6%, Comisia Europeană estimează acum 7%, iar economiștii spun că este probabil cea mai apropiată estimare de ce va fi în realitate. Pe de altă parte, datoria publică depășește nivelul îngrijorător de 50% din PIB. Lefurile de la stat sunt mai mari decât cele din mediul privat. Salariul mediu net al unui bugetar ajunge acum la 5428 de lei, potrivit ultimelor estimări, în timp ce salariul mediu la nivel național este sub 5.200 de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: majorare , nicolae ciuca , bugetari , salariu
Dată publicare: 22-05-2024 19:09