Modifica setarile cookie
Toate categoriile

SURSE: Discuții aprinse între România și Banca Mondială. Ce taxe și impozite ar urma să se schimbe în scurt timp

Pachetul de măsuri fiscale care ar urma să asigure continuarea PNRR dar și acoperirea "găurii" din buget nu este încă definitivat. Discuțiile dintre Guvernul României și Banca Mondială au ajuns însă la niște concluzii.

Premierul Marcel Ciolacu ar fi cerut, din nou, în cadrul acestor discuții, desființarea plafonului maxim de 9,4% din PIB pentru valoarea pensiilor, fără ca acest indicator să fie înlocuit cu un altul, astfel încât să fie implementat un sistem de „inchidere a incehităților”.

Potrivit surselor Știrile PRO TV, săptămâna viitoare ar putea fi adoptate noi măsuri fiscale, în urma unei decizii luate în coaliția de guvernare, menită să reducă deficitul bugetar, respectiv să compenseze scăderea veniturilor statului față de estimarea inițială (de la fundamentarea bugetului).

De asemenea, Banca Mondială ar urma să emită din septembrie un raport privind legea pensiilor, din care ar urma să reiasă dacă actualul cadru legislativ este de ajuns pentru a asigura pe termen lung sustenabilitatea sistemului public de pensii de stat. 

Printre modificările importante care ar urma să fie făcute se numără:

- renunțarea la cota TVA de 5% (aplicată acum în cazul turismului, manualelor școlare, taxe muzee, produsele eco și trandiționale, ș.a.). În cazul serviciilor din turism TVA va crește la 9% (nivel similar cu cel din Bulgaria - argumentul adus împotriva unui TVA de 19% fiind pierderea competitivității față de vecinii de la Sud).

Citește și
marcel ciolacu gabriela firea
Premierul îi cere și primarului Florentin Pandele ”să facă un pas în spate”, după demisia soției Gabriela Firea din guvern

- PFA (persoanele fizice autorizate) ar urma să achite CAS (contribuția de asigurare de sănătate) la nivelul real al veniturilor, nu plafonat, ca în prezent.

- în cazul angajaților din construcții, al căror salariu minim brut va fi majorat la 4.500 de lei se va renunța la facilitatea fiscală de neplată a CAS. Astfel, salariații din sectorul construcțiilor vor reîncepe să achite contribuțiile de sănătate.

- această facilitate (neplata CAS) va fi anulată și în cazul sectoarelor agricultură și industria alimentară. 

cel mai probabil, vor fi menținute cele două cote de TVA - 9% pentru alimente, turism, medicamente etc. și 19% pentru celelalte. În cazul turismului s-a convenit menținerea nivelului TVA actual, nivel similar cu cel din Bulgaria, pentru a nu afecta competitvitatea.

- în cazul microintreprinderilor va fi impus un impozit de circa 2,5% din cifra de afaceri, însă doar acelor firme care au o profitabilitate mai mare de 30%.

- până în acest moment nu s-a luat o decizie privind eventuala anulare a programului național de vouchere de vacanță din sistemul bugetar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult