Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ministerul Finanţelor pregăteşte CNP-ul fiscal, un cod unic de identificare fiscală pentru persoanele fizice

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ca să aibă evidența veniturilor și a cheltuielilor oamenilor de rând, statul vrea să implementeze un cod de identificare fiscală.

Economiștii spun că este varianta opțională a CNP-ului, care va fi atașată conturilor de pe care oamenii comandă online, dar, posibil, și celor de pe care fac plățile curente.

Mai mult, pe motiv că astfel se va descuraja evaziunea, Ministerul de Finanțe vrea ca acest CNP fiscal să fie trecut la cererea clientului și pe bonurile de la spălătorii sau saloane de înfrumusețare.

Ministerul de finanțe vrea să îi încurajeze pe contribuabili să ceară de la fisc un cod de identificare pe care să-l folosească în situațiile în care firmele nu o eliberează bonuri. De exemplu, clienții serviceurilor auto, ai saloanelor de la înfrumusețare sau ai spălătoriilor vor putea cere bonul fiscal pe care să fie înscris acest CNP.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Noutatea este legată de trecerea pe bonul fiscal a acestui CNP sau cod de identificare fiscală la solicitarea cumpărătorului din zonele de activitate economică cu risc fiscal ridicat. Nu dăm creditul fiscal pentru orice cumpărătură pe care a făcut-o omul”.

Citește și
bani euro
Bulgaria se apropie de intrarea în zona euro

Ca să fie încurajați să ceară bonuri cu CNP fiscal, Ministerul de Finanțe se gândește la un sistem de bonificații. Astfel, la finalul anului, statul ar putea să le returneze un procent de până la 5% din banii cheltuiți în aceste domenii de activitate considerate cu risc mare de evaziune.

Sterică Fudulea, antreprenor: „O persoanaă din Guvernul României aruncă anatema asupra unui domeniu de activ că ar fi presupus cu evaiune fiscală și am văzut că acest domeniu ar fi distrus pe zona de mici producători sau prestatori”.

Ideea ministerului de finanțe este ca mai toți contribuabilii să poată fi identificați pe baza acestui cod fiscal, iar datele să fie atașate conturilor pe care fac achiziții online, dar și cardurilor cu care fac plățile în mod curent.

Claudiu Năsui, deputat USR, fost Ministru al Economiei: „Acum să facă un fel de zăhărel. Adică, dacă îți pui CNP ul fiscal îți dăm niște bani înapoi că să convingă lumea să folosească ascest CNP și într-un final, motivul care este, ei să poată să vadă toate achizițiile dvs. și a celor care se uită la noi acum și să zică: Aaa, ai achiziționat lucruri prea scumpe, spune de unde ai avut bani și dacă nu spui, 70% îți confiscăm din suma pe care tu nu o poți justifica”.

Potrivit legilor fiscale în vigoare, ANAF-ul are evidența veniturilor și cheltuielilor pentru fiecare contribuabil, dar opoziția susține că vor fi verificați oamenii de fiecare dată când cheltuiesc mai mult decât au încasat și că banii vor trebui justificați.

În caz contrar, 70% din suma ce nu poate fi justificată poate fi confiscată. Ministerul de finanțe susține însă că doar cei care nu își plătesc impozitele ar putea fi trași la răspundere.

Proiectul privind CNP-ul fiscal este în dezbatere publică pe siteul Ministerului de Finanțe, iar premierul i-a cerut ministrului Marcel Boloș să vină cu proiectul în guvern abia după ce a obținut susținerea mediului de afaceri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult