Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de primari din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie. Legea, amânată din 2019

Your browser doesn't support HTML5 video.

Mii de primari din toată țara ar trebui să primească pensii speciale de la 1 ianuarie, iar PSD și PNL nu au anunțat dacă legea care le oferă aceste beneficii va fi amânată.

„Nu mai vrem să fim carne de tun”, susține reprezentanța Asociației primarilor de comune, care spune că va face presiuni ca legea respectivă să intre în vigoare.

Legea care le acorda pensii speciale primarilor a fost amânată din 2019, iar aleşii locali insistă ca ea să intre în vigoare la 1 ianuarie, iar cei care nu mai sunt în funcţie să primească banii.

Mariana Gaju, prim-vicepreședintele ACoR, primar din Cumpăna: „Pe mine mă sperie telefoanele oamenilor, colegilor primari, care au ieşit la pensie şi spun - doamnă, ce ştiţi, se aprobă, nu se aprobă, nu am decât 1.400, 1.800. Am ajuns cu indexările la 2.000. La nivel local, la talpa ţării, ştiţi cum se spune - primarii, hoţii, au furat. Noi nu suntem încadraţi în categoria aceasta. Nu suntem demnitari”.

600 de milioane de lei este impactul pensiilor speciale ale primarilor asupra bugetului de stat, iar venitul unui edil se calculează în funcţie de numărul de luni petrecute în fruntea comunităţii. Indemnizaţiile ar ajunge la 1.600 de lei pentru un edil cu un singur mandat şi la aproximativ 5.000 de lei pentru trei mandate. Pe lângă aceste pensii speciale, primarii ar încasa şi pensii calculate pe baza contributivităţii. Ministrul Muncii nu a spus dacă este de acord cu aceste venituri.

Marius Budăi, ministrul Muncii: „Ministerul Muncii se numeşte Ministerul Muncii, se ocupă de pensiile din sistemul public, iar fiecare minister îşi face politica pe salarizare şi pe pensii”.

Acum în opoziţie, parlamentarii USR îi acuză pe social-democraţi şi pe liberali că ar putea menţine aceste venituri, măsură ce va face imposibilă majorarea celorlalte pensii.

Cristian Ghinea, deputat USR: „Sunt mii de foşti primari PSD-PNL, toate partidele aceeaşi mizerie, care aşteaptă pensii speciale. Acestea sunt puse la pachet cu pensiile românilor. Dacă le creşti pe astea şi mai creezi şi alte pensii speciale, nu mai poţi să creşti la fel de mult şi pensiile românilor”.

În parlament sunt mai multe iniţiative prin care se abrogă atribuirea unor indemnizaţii primarilor care îşi termină mandatele. Indiferent ce partide s-au aflat la guvernare, dezbaterea acestor proiecte a fost amânată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult