Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Mii de persoane și operatori economici din București s-au trezit cu impozitul crescut de câteva ori, drept pedeapsă

Your browser doesn't support HTML5 video.

Proprietarii care își lasă clădirile în paragină riscă să achite un impozit și de 6 ori mai mare. În Capitală, cele mai multe sectoare au început deja să-i taxeze pe locuitorii care nu au grijă de fațadele clădirilor.

De cele mai multe ori, aceste construcții devin un pericol public.

În jur de 3.000 de persoane și operatori economici - doar din Sectorul 3 - s-au trezit cu impozitul crescut de câteva ori la începutul acestui an. Nu au renovat fațadele vechi, au lăsat clădirile în paragină sau nu au îngrădit și îngrijit terenurile.

Iulian Ilie, director Direcția Generală Taxe și Impozite Sector 3: ”La nivelul sectorului 3, încă din 2019 s-a inceput o inventariere a clădirilor care au fațadele deteriorate. S-a stabilit un procent de majorare a impozitului pentru acele clădiri. Clădirea poate fi supraimpozitată cu pana la 500% față de impozitul normal 600 de locații pe care le-am identificat și pentru care am emis hotărâri de consiliu local cu supraimpozitare”.

Și in sectorul 1 au fost taxate 20 de proprietăți, la decizia Consiliului Local. Procedura a fost, însă, una de durată. Poliția locală trebuie să verifice starea imobilului și să someze proprietarii. Tot poliția decide cât de gravă e starea imobilului.

Dacă după un timp nu remediază problemele, consiliul local votează supraimpozitarea, care începe de la 100% și poate ajunge până la 500%, pentru cele mai deteriorate.

O clădire, de exemplu, aflată într-o zonă centrală, va fi supraimpozitată în acest an cu 200%.

Somația a fost trimisă proprietarului anul trecut, în aprilie, după ce polițiștii locali au constatat degradări la nivelul fațadei. Proprietarul a avut la dispoziție 6 luni să remedieze problemele.

Matei Sumbasacu, inginer constructor: „Când vorbim de clădiri neîntreținute, că vorbim de fațadă sau alte elemente de construcție, evident există un risc ridicat pentru trecători. Se expun riscului accidentării sau chiar decesului, în cazul în care se desprinde vreo bucată din respectivele clădiri. Ne putem aștepta la un proces de autorizare de peste un an de zile și apoi în funcție de gravitatea deteriorărilor putem să ne imaginăm durata intervenției undeva între 1 și 2 ani de zile”.

Iar proprietarul unei alte clădiri a consolidat doar partea din față a clădirii. A fost sanctionat și are de plătit un impozit triplat. Sunt și proprietari care s-au grăbit să renoveze fațada imediat după somație.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult