Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Metoda inedită prin care firmele recrutează noi angajați. „Ne ajută să scurtăm procesul”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Criza forței de muncă obligă firmele să fie mai inventive atunci când trebuie să găsească noi angajaţi. Multe le oferă premii salariaților, care recomandă persoane potrivite pentru a ocupa posturile vacante.

În domeniul IT, unul din 3 angajați este recrutat la recomandare, recunosc firmele din industrie. Iar recompensele se ridică şi la 1000 de euro.

Prieteni din facultate, Nadia şi Ovidiu sunt colegi acum la o firmă de IT din Braşov şi colaborează la mai multe proiecte. Pentru că ştia ce aptitudini are, ea a fost cea care l-a adus pe Ovidiu în companie.

Ovidiu Radoi, angajat de recomandare: „Nadia m-a recomandat aici şi în principiu mă interesa cum e feelingul în companie, cum să lucrează, chestii care ţin de politica firmei."

După trei luni, când s-a dovedit că noul angajat este competent şi responsabil, Nadia a primit un bonus de câteva sute de euro.

Citește și
marco angajat
Impresia unui tânăr neamț care a ajuns să lucreze în România. Dezavantaje față de Germania

Nadia Comăneci, inginer informatic: „Nu am făcut recomandarea pentru bani, mi se părea că e un câştig pentru toţi. Mie mi-a palcut mult aici, practic avem o comunitate pe tehnologia noastră."

Unul din trei angajaţi ajunge în companii prin recomandare, a raportat o firmă din domeniul IT, iar managerii susţin că acesta e un lucru bun. Nou-venitul ştie la ce să se aştepte, iar cel care îl recomandă în firma garantează, într-un fel, pentru abilităţile lui.

Andra Gligor, responsabil de recrutare: „Ne ajută să scurtăm procesul de recrutare, nu folosim nişte site-uri de recrutare specializate, până recrutam canditatul, până îl contactăm, până ne răspunde, până aplicăm, durează puţin mai mult. Aici cumva oamenii vin şi ştiu cultura noastră."

În acest restaurant din Braşov mai toţi angajaţii sunt prieteni. În lipsă de personal, patronul le-a cerut să-şi aducă rudele şi cunoscuţii. Aşa a ajuns şi Titela, convinsă de sora ei geamănă.

Titela Pricope, angajată restaurant: „Ea mereu venea acasă şi povestea cum e la locul ei de muncă, că îi place colectivul, că se distrează, munceşte face şi bani."

Cosmina Pricope, angajată restaurant: „Ea când a venit deja mă ştia pe mine, deja avea cu cine să discute, cu cine să vorbească. Dacă nu ştia cum să facă ceva şoptea: Cosmina, cum să fac asta?"

Ștefan Gleveșteanu, proprietar restaurant: „Ei fac parte dintr-un grup de oameni de aceeaşi calitate ca şi ei, oameni muncitori, harnici şi încercam să mergem pe această variantă. Am avut o perioadă în care primeau 100 de euro ca şi bonus dacă ne recomandau oameni care stau cel puţin 3 luni."

Bonsurile oferite de companii pentru recomandări ajung până la 1000 de euro, în cazul în care noul angajat ocupa o poziţie importanta în firmă.

Doru Dima: director în psihologia muncii: „Atunci când bonusul e legat de performanţă celui pe care l-ai adus, atunci există interesul şi celui care l-a adus să-l tragă de mânecă : mişcă-te o dată, eu rămân fără bonus, chit că îl împart între ei: îl mânca, îl beau.”

Specialiştii spun că angajaţii recrutaţi prin această metodă se adaptează mai repede, sunt mai implicaţi şi rămân mai multă vreme în firmă.

Bonusul pentru recomandare este mai mic decât costul unei firme de recrutare care percepe, pentru serviciile sale, între unul şi două salarii brute ale noului angajat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult