Mediul de afaceri, despre ”taxa de solidaritate”: „Politicienii să îmbunătățească în primul rând colectarea taxelor”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Măsura propusă de UDMR este susținută de social democrați și ar trebui să aducă la bugetul de stat aproximativ 1 miliard de euro.
„Politicienii ar face bine să îmbunătățească în primul rând colectarea taxelor”, dau replica reprezentanții mediului de afaceri.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit primul despre introducerea unei taxe de solidaritate de 1% din cifra de afaceri și a estimat că ar aduna în acest fel la buget până la 1 miliard de euro.
Ideea a fost preluată de PSD, iar ministrul de finanțe ar fi plusat, susținând chiar o taxă de solidaritate de 2 procente. Taxa ar putea fi plătită de peste 300 de companii din România care au o cifră de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro.
Florin Pogonaru, Asociaţia Oamenilor de Afaceri: ”Ca români, toţi am vrea să fim vizaţi şi visăm să fim vizaţi, vrem să avem cifre de peste 100 de milioane de euro, şi atunci am o întrebare: şi când ne atingem visul vom fi penalizaţi pentru acest vis? Până la urmă, problema noastră este că avem cel mai redus grad de colectare din Europa, că îi avem pe bulgari ca model de colectare şi noi nu suntem în stare să colectăm. În mediul de afaceri trebuie să existe o singură morală: trebuie să ne plătim impozitele, evazioniştii trebuie pedepsiţi”.
Multe sectoare anunţă că se confruntă deja cu probleme. Pentru industria auto este al doilea an cu cifra de afaceri în scădere.
Adrian Sandu, Asociaţia Constructorilor de Automobile din România: ”Industria se loveşte în acest moment de mai multe crize. Prima ar fi cea a lipsei componentelor electronice, cea legată de impactul covid, cea legată de preţul energiei şi cea de-a patra criză este cea legată de preţul materiilor prime. Dacă peste aceste crize mai propunem şi o taxare, ar însemna o povară suplimentară. De asemenea, este nevoie de o previziune a ceea ce se va întâmpla în 2022”.
Iniţial, liberalii au respins ideea introducerii acestei taxe. În discuțiile ulterioare, reprezentanții PNL ar fi pretins ca taxa să fie introdusă doar în condiții de criză şi doar pe perioadă limitată.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Am avut această discuţie şi aşteptăm impactul, nu s-a luat nicio decizie".
Nicolae Ciucă, premier: ”Am să discut cu fiecare dintre cei care sunt responsabili în cadrul coaliţiei pe acest subiect şi vom lua o decizie împreună”.
Taxa s-ar achita o dată pe an, dar banii colectaţi astfel tot nu ar acoperi deficitul provocat de majorarea pensiilor și a alocațiilor promisă de PSD.