Scăderea Bursei de la Bucureşti a depăşit 10%. Bănci şi companii din energie, pe roşu
Your browser doesn't support HTML5 video.
.
Scăderea Bursei este semnificativă, iar investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor, a declarat directorul general al SAI Certinvest, Horia Gustă, citat de Agerpres.
"Scăderea este reală. Este o scădere semnificativă. Investitorii sunt speriaţi pentru faptul că prin această taxă pe care statul vrea să o impună practic reduce din profiturile băncilor. Reduce se pare substanţial prin nişte mecanisme care se pare că nu au legătură chiar cu profitabilitatea lor, adică nu e corectă ancorarea în ROBOR. Pe de altă parte ar mai trebui să ne gândim şi să vedem pasul doi, în momentul în care banca va fi obligată să plătească o taxă "pe lăcomie", cum i-a spus Guvernul, practic aceste taxe vor fi transferate către clienţi. Prin urmare, aceste costuri vor fi plătite tot de către populaţie. Şi ultimul aspect cred că se referă la ce se întâmplă cu băncile mici sau cu jucătorii mai mici care s-ar putea să aibă o problemă reală în a plăti aceste costuri motiv pentru care s-ar putea să vedem o consolidare a pieţei bancare în continuare. Adică o reducere a numărului de jucători din piaţă. Şi mă refer nu numai la piaţa bancară, mă refer la toate pieţele unde discutăm de o asemenea taxă. Unde profitabilitatea e mică, o taxă pe cifra de afaceri poate fi echivalentă cu închiderea companiilor cu profitabilitate foarte mică", a spus Horia Gustă.
Bursa de la Bucureşti a deschis în scădere şedinţa de miercuri dimineața, iar BET, indicele care arată evoluţia celor mai lichide 15 companii, era pe minus cu 7,51%, la o jumătate de oră de la deschidere.
Evoluțiile de pe BVB vin în contextul anunţării unor măsuri care vizează, prin altele, introducerea de noi taxe pentru bănci şi plafonarea preţului gazelor.
Indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 7,35%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor înregistra o depreciere de -2,77%. BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, consemna o scădere de 5,61%.
Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 6,76%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a consemnat o depreciere de 5,24%.
Valoarea totală a schimburilor realizate miercuri, până la ora 10:30, pe Bursa de Valori Bucureşti, se situa la aproape 778,98 milioane de lei (167.602.561 de euro).
Continuarea pe www.incont.stirileprotv.ro.
Sursa: incont.ro
Etichete: bursa , teodorovici , bvb , taxa pe lacomie
Dată publicare: 19-12-2018 11:01