Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Lovitură pentru 700.000 de pensionari după recalculare. Vor avea pensiile înghețate până la 6 ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cei 700.000 de români care s-au ales cu sume mai mici după recalculare vor primi în continuare aceeași pensie. Însă mulți nu vor mai beneficia de majorări multă vreme de acum încolo.

Noua lege îi dezavantajează pe cei care au lucrat în condiții speciale de muncă, au boli profesionale, sau diferite dizabilități. Asociațiile de profil au anunțat deja proteste în fața Guvernului.

Pensionar: „Pensia a venit mică. Deci trebuie să îmi mai dea încă vreo 1.000 de lei. Acum recalculat am 7.300, de la 5.400.”

Cu taloanele de pensii și calculul făcut de acasă, zeci de pensionari aşteptau şi vineri la rând să conteste deciziile înmânate de poștași.

Cei mai afectați sunt foștii angajați din industria minieră, mecanicii de locomotivă, cei care au lucrat în industria nucleară sau petrolieră. Pentru că au muncit în condiții grele, oamenii s-au putut pensiona mai repede. Acum, însă, la recalculare, s-au trezit cu ani mai puțini de muncă și cu o pensie mai mică în acte.

Nicușor Dăogaru, fost miner: „Am lucrat în subteran și mi s-a tăiat din pensie 22 de milioane, aproape 23 și nu sunt de acord cu noua lege.”

Sunt aproximativ 131.000 de persoane care au lucrat în condiții speciale. Dintre acestea, 74.000 au primit majorări, însă pentru 56.400 de oameni, pensia este mai mică. Seniorii vor rămâne cu banii pe care îi primesc în prezent.

Lulu Păuna, lider sindical, vicepreședinte Federația Națională a Muncii: „După ce va intra noua lege în vigoare la 1 septembrie, o să preluăm toate deciziile și o să mergem cu ele pe instanță că văd că actuala putere asta își dorește – vor fi multe – vor fi mii, mii de procese.”

Nemulțumiri sunt și în rândul persoanelor cu dizabilități, unde pensiile recalculate sunt mai mici și cu 60 la sută. Costel este nevăzător din naștere și are 29 de ani vechime.

Reporter: „Cu ce pensie rămâneți după recalculare?” Costel Șoldan, nevăzător: „Cu 2.000, aproximativ.” Reporter: „Ce ați lucrat înainte?” Costel Șoldan, nevăzător: „Am fost muncitor calificat, la Munca Invalizilor Iași. Dacă mi se ia, e foarte grav, pentru că se indexează pensia mică. Dacă se indexează cu un procent de 10% pe an, pur și simplu pensia rămâne înghețată pe perioada asta.”

Și pentru o doamnă economist, cu grad de handicap, pensia scade de la 4.067 la 1.662 de lei. Asociațiile de nevăzători vor să organizeze un protest în Piața Victoriei.

Oana Mocanu, președinte Asociația Nevăzătorilor Iași: „Deciziile lor arată că de la o pensie de 1.800 - 2.000 de lei, ajung la o decizie care le-ar acorda acum o pensie de 700 lei, asta după mulţi ani lucraţi. Nu se mai ţine cont de faptul că ei au lucrat în condiţii de handicap.”

De anul viitor, indexarea cu rata inflației se va aplica la punctajul din noua decizie de recalculare.

Să luăm exemplu unui pensionar, în cazul de față un fost miner, care are o pensie acum de 8.000 de lei, însă după recalculare figurează cu 6.500 de lei. Dacă luăm în calcul o rată a inflație, adică o creștere medie a prețurilor la alimente de aproape 4% pe an, alături de creșterea salariului mediu pe economie, pensionarul va rămâne cu aceeași bani încă 6 ani de acum înainte. Și abia din 2030, pensia lui va crește cu puțin peste 170 de lei.

Radu Nechita, economist: „Din păcate, sunt foarte foarte mulți cei care vor rămâne cu pensia leu pe leu. Va fi ronțăită de inflație să zic așa.”

Afectate de noul calcul sunt și persoanele care s-au îmbolnăvit în timpul serviciului și au primit pensie de invaliditate. Potrivit legii, nu vor primi bonusuri dacă au mai puțin de 25 de ani lucrați fizic. În total, peste 719.000 de seniori au un cuantum mai mic.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult