Leul începe săptămâna pe apreciere ușoară. Cursul anunțat de BNR
Leul a consemnat, în ianuarie, 11 minime istorice în raport cu euro, după intrarea în vigoare a “taxei pe lăcomie” pentru bănci și a altor măsuri fiscale adoptate de Guvern la finele anului trecut.
Miercuri, 9 ianuarie, euro a atins pragul de 4,6722 lei, care a depăşit precedentul record, de 4,6695 lei, stabilit în 21 iunie 2018. De atunci, euro a atins noi niveluri record de câteva ori. Vineri, euro a continuat să crească şi a ajuns la 4,7648 lei.
Vineri, reprezentanţii PSD au cerut BNR să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală ”dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde (euro - n.r.), adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România”.
Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României (BNR), Dan Suciu, a precizat ulterior că o intervenţie singulară pe piaţa valutară, pentru a aprecia leul în raport cu euro, ar duce la pierderea inutilă de rezerve valutare, iar vinderea doar a unei părţi din această rezervă ar împinge dobânzile în sus.
El a subliniat că Ministerul de Finanţe a scos, vineri, o parte din leii din piaţă, printr-o operaţiune obişnuită de încasare de taxe şi impozite, ceea ce împinge deja ROBOR-ul pe toate scadenţele spre 3,5%, potrivit News.ro.
BNR a anunţat, vineri, un curs de referinţă de 4,7648 lei, aceasta fiind a 11-a oară, în luna ianuarie, cînd euro atinge un nou nivel record.
Totodată, tot vineri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,11%, cel mai mare nivel din ultimele şapte săptămâni.