Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legea care poate dubla veniturile angajaților din turism. Noua variantă de bacșis propusă

Your browser doesn't support HTML5 video.

O lege a bacșișului ar putea dubla, în câteva luni, venitul celor care lucrează în turism.

Chiar dacă banii primiţi ca recompensă pentru servirea corectă ar fi impozitaţi cu 10 procente, clienţii care achită cu carduri de companie şi evenimentele de protocol ar creşte substanţial încasările.

Reprezentanţii industriei ospitalităţii i-au prezentat ministrului Finanţelor o propunere scrisă, care ar putea fi transformată în proiect de lege chiar din această lună.

Trei scoţieni generoşi iau loc prima oară la prânz la un restaurant românesc. Obişnuiţi ca acasă, să scrie pe bon cât lăsa bacşiş, apoi să plătească la final cu cardul.

Scoțian: ”Dacă nu e scrisă o recomandare, trec eu cât vreau şi fac totalul. Banii ajung la cei care au muncit pentru tine. Nu la companie!”

Citește și
tabara, munte
Zeci de copii au descoperit frumuseseţea peisajelor din Țara Moților, în tabăra de la Arieșeni

Problema este că la noi pot oferi un bacşiş doar dacă au vizitat bancomatul.

Daniel Mischie: ”Mai mult de 50% din note sunt achitate prin carduri sau ordine de plată. Iar clientul este în imposibilitatea de a achita bacşiş, astăzi îl denumim tip.”

Sunt bani pierduţi, spun cei care au hoteluri şi restaurante, care vin cu următoarea propunere: pe bon să apară rubrica "tips", separat de servicii şi bunuri. Clientul să aleagă suma dorită şi să achite cu card sau bani gheaţă. Pentru bacşiş, firma nu va plăti TVA la stat, ci doar un impozit de 10 %.

În România, valoarea medie a bacşişului în restaurantele clasice e 7,5% din nota de plată. Procentul e sub cel din ţările unde această recompensă a fost fiscalizată. Dar sumele sunt importante şi trec din portofelul clienţilor în buzunarele ospătarilor fără a fi impozitate şi fără a apărea în veniturile celor 250 de mii de angajaţi din industria ospitalităţii.

Legea fiscalizării bacşişului va obliga patronii să vireze angajaţilor bacşişul impozitat, după un algoritm propriu. De pildă, 50 la sută ospătar şi restul la picoli, bucătari, manager şi menajere.

Dragoș Petrescu: ”Această măsură va duce la creşterea veniturilor angajaţilor din sectorul ospitalităţii şi practic va determina o stabilizare a forţei de muncă.”

Dragoș Atanasiu, reprezentant agenție: ”Ne gândim ca banii respectivi să ajungă la cei care prestează serviciile. Este venit ca o solicitare din partea noastră către autorităţile statului.”

Eugen Teodorovici: ”Până la final de august o să avem postate un set de modificări, propuneri din economie. Dacă în următoarele zile pregătesc textul primar şi după aceea secundar, se pot adăuga şi acestea astfel încât până la final de august să reglementăm aceasta speţă.”

Proprietarii de hoteluri şi restaurante insistă că bacşişul va rămâne un gest benevol. Clientul poate lăsa oricând rubrica "tips" necompletată.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult