Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Jumătate dintre români nu îşi permit o vacanţă de o săptămână. Unde ajung banii în plus

Your browser doesn't support HTML5 video.

Salariul mediu net din România a crescut în ultimul an cu peste 600 de lei, anunţă Institutul Naţional de Statistică.

Românii au avut astfel mai mulţi bani la dispoziţie pentru diverse cheltuieli, cel puţin statistic vorbind. De fapt, din datele oficiale se vede cum în continuare, cei cu venituri mici îşi dau cea mai mare parte din bani pe mâncare, chiar dacă au reuşit să câştige puţin mai mult, de la un an, la altul.

1 român din 2 nu îşi permite nici măcar o vacanţă de o săptămână, departe de casă, mai arata Eurostat.

Dacă în 2017 salariul mediu net era de 2.300 de lei, un an mai târziu, tot în luna mai, crescuse cu 340 de lei. La încă un an distanţă, în mai anul acesta constatam o creştere cu 600 de lei a aceluiaşi salariu mediu, care a ajuns acum la peste 3.100 de lei. Vorbim despre bani luaţi în mână, deci salariu net mediu pe toată economia.

Unde au crescut cel mai mult veniturile

 

Citește și
venituri, romani, taxe, impozite, ins
Impozitele şi contribuţiile aproape s-au dublat. Pe ce se duc banii românilor

Cei de la Institutul de Statistică au împărţit toate veniturile familiilor din România în 10 părţi egale, de la cel mai mic la cel mai mare. Cheltuielile familiilor cu salariul minim au crescut cu 120 de lei.

Apoi sunt creșteri mai mici - semn că oamenii nu au avut atât de mulţi bani în plus, după care remarcabile sunt creşterile de cheltuieli în familiile cu venituri mari. De exemplu, unde sunt venituri de aproape 10.000 de lei, avem şi cele mai mari cheltuieli - de peste 470 de lei. În concluzie, creşterile de venituri nu au crescut neapărat cheltuielile celor care aveau oricum puţini bani, ci pe ale celor cu venituri mari.

Pe ce s-au dus banii în plus?  

Pe mâncare mai ales la familiile cu venituri mici şi cu studii elementare. 638 de lei pe lună, potrivit statisticii. Apoi pe produse nealimentare 850 de lei pe lună - mai ales în familiile cu venituri peste medie şi cu studii superioare au crescut aceste cheltuieli.

Banii daţi pentru plata serviciilor au o creştere, însă este una mică, de 50 de lei. Aici intră şi serviciile turistice iar potrivit Eurostat 58 % dintre români nu îşi permitea anul trecut o vacanţă de o săptămână departe de casă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult