Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În ciuda măririlor promise de Guvern, pensiile au scăzut faţă de 2017

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tot ce a câştigat în plus un pensionar cu o pensie medie, anul trecut, a fost anulat anul acesta, de creşterea preţurilor. Ba chiar pensiile au scăzut cu două procente, dacă le raportăm la scumpiri, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

Au fost acoperite de inflaţie şi de creşterile de salarii nete din cel puţin șapte domenii, potrivit datelor oficiale. Veştile vin la pachet cu un clasament european al scumpirilor, la care România a ieşit campioana absolută pentru a patra lună consecutiv.

Avem cu 6.000 de pensionari mai puţini anul acesta, faţă de anul trecut, dar cu toate acestea cei rămaşi în plata o duc mai rău. În acest grafic făcut pe baza cifrelor de la Institutul de Statistică vedem cum creşterea pensiei nete reale - linia albastră, este "mâncată" pentru prima dată în ultimii 3 ani, de scumpiri - linia roşie. Iată aici, în primul trimestru, majorările de pensii promise în programele electorale şi date anul trecut au fost înghiţite de inflaţia de peste 5,4% de anul acesta.

La fel s-a întâmplat şi pentru salariile nete din aceste domenii: Silvicultura, activități extractive, fabricarea produselor din tutun, a celor textile, a mobilei sau curierat şi poşta. Toate au avut creşteri mai mici sau egale cu inflaţia.

Că tot vorbim de inflaţie - iată-ne pe primul loc la scumpiri în Europa, departe de toate celelalte state şi cu majorări mai mult decât duble ale preţurilor, faţă de media europeană şi de aproape 4 ori peste cele din Polonia, de exemplu.

Citește și
Senat
Codul administrativ, votat de Senat. Primarii iau pensii speciale şi îşi pot face PFA

Nu ne mai miră că 33% dintre români au declarat "scumpirile" drept cea mai importantă problemă cu care se confrunta România, potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeană. Locul al doilea în topul îngrijorărilor: sănătatea - 26%.

Vedeţi că majoritatea europenilor sunt sensibili la acest subiect, coloanele cu roşu sunt părerile europenilor. Situaţia economică a ţării ne preocupă mult mai mult - pe ceilalţi europeni îi apăsa mai tare şomajul, conform acestui studiul la care au răspuns la interviuri fata în faţă 1.030 de romani şi alţi 27 de mii de europeni.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult