Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inflația din Venezuela atinge cifre record. Cât costă în acest moment o cafea

Venezuela are una dintre cele mai mari inflaţii din toate timpurile, în luna august aceasta fiind estimată la 65.000%, relatează BBC.

Prin comparaţie, România are o inflaţie de 4,7%, iar Japonia una de doar 1,3%.

Sub actuala guvernare, rata inflației pe lună este de 150%, a mai precizat BBC, citându-l pe Steve Hanke, profesor de economie la Universitatea John Hopkins.

Potrivit Bloomberg, inflația este atât de mare, încât o singură ceaşcă de cafea a ajuns să coste în jur de cinci milioane de bolivari. În condiţiile în care la începutul acestui an preţul era de 20.000 de bolivari. 

De altfel, moneda naţională s-a devalorizat atât de mult, încât plăţile pentru orice se fac cu teancuri de banconote. Iar populația încearcă să scape de bani cât mai repede pentru că nu mai este sigură cât de mult vor valora a doua zi.

Citește și
Nicolas Maduro, Turcia
Venezuelenii, scandalizați de imaginile cu Maduro într-un restaurant de lux din Istanbul. VIDEO

În ciuda procentajului record, estimările economiştilor sunt ca ea va continua să crească. Fondul Monetar Internaţional (FMI), de exemplu, a estimat că ea va ajunge chiar la un milion la sută până la sfârşitul acestui an.

Venezuela are cea mai mare rezervă de petrol din lume, mai mare şi decât cea a Arabiei Saudite. Cu toate acestea, este unul dintre cele mai sărace şi mai corupte state sud-americane.

Din acest motiv, s-a confruntat cu numeroase proteste in ultimii ani, precum și cu o emigrare masivă.

Cea mai mare inflaţie înregistrată vreodată a fost cea din Zimbabwe, din 2008, care a ajuns la 79,6 miliarde la sută. Datorită devalorizării monedei naţionale, guvernul acelei țări fiind nevoit să tipărească banconete şi de 100 de miliarde de dolari ai statului Zimbabwe.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult