Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Inflația a depășit și cele mai negre scenarii. Românii au plătit mai mult pentru carburant, energie și mâncare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Inflația a depășit și cele mai negre scenarii ale economiștilor și a ajuns în octombrie la aproape 8 la sută, cea mai mare rată din 2008 și până acum.

Românii au plătit mai mult pentru carburant, gaze și energie electrică, dar și mâncare. Dintre alimentele de bază, uleiul și pâinea conduc topul scumpirilor.

Tonul este dat de preţul gazelor. Facturile au fost mai mari în octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 46%. Şi cu cu 24%, cele la energie electrică. Şoferii plătesc mai mult pentru combustibili cu 23%. De altfel, litrul de benzină sau de motorină a ajuns şi la 7 lei la unele benzinării.

Scumpiri care se reflectă tot mai mult şi în creşterile preţurilor la alimentele de bază. În top este uleiul, mai scump cu 26%. Cartofii au un preţ mai mare cu 18%, iar pâinea cu 7%.

La categoria servicii vedem scumpiri ceva mai temperate, de cel mult 5-6%, la apă şi salubritate, îngrijiri medicale, de exemplu, sau reparaţii auto.

În medie, preţurile din octombrie sunt mai mari cu 7,9% faţă de anul trecut, mult peste prognozele BNR. N-am mai avut o inflaţie atât de mare din perioada crizei economice, din 2008, iar acum a fost o consecinţă a evoluţiilor de pe pieţele externe. Iată ce spun reprezentanţii Băncii naţionale.

Dan Suciu, BNR: ”Începând cu luna noiembrie intră în vigoare plafonarea preţurilor la energie, în consecinţă impactul preţurilor la energie va fi ceva mai redus. După toate dezbaterile pe care le avem nu doar la banca centrală şi pe plan internaţional, pare a fi în continuare o inflaţie care va evolua pe un trend ascendent o anumită perioadă de timp, dar apoi în partea a doua a anului viitor va începe să scadă semnificativ”.

Există însă riscul ca şi alte produse din coşul de consum să se scumpească.

Adrian Codîrlașu, Vicepreşesinte CFA România: ”Această rată ridicată a inflaţiei poate modifica anticipaţiile inflaţioniste ale agenţilor economici. Se poate întâlni situaţia în care un producător măreşte preţul doar pentru faptul că a văzut că au crescut preţurile în trecut şi acest lucru la fel va genera inflaţie”.

Pentru a mai potoli inflaţia, BNR a majorat dobânda cheie. Ne aşteptam aşadar şi la dobânzi mai mari la credite, deci şi rate mai mari.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult