Inflația a depășit și cele mai negre scenarii. Este la cea mai mare valoare din ultimii 11 ani în România
Your browser doesn't support HTML5 video.
Românii au plătit facturile mai mari la gaze şi energie electrică, dar şi alimentele sunt mai scumpe. Cele de bază, de exemplu, uleiul şi pâinea sunt în topul scumpirilor.
Avem, din păcate, cea mai mare inflaţie din ultimul deceniu. Preţurile sunt mai mari în luna octombrie, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 7,9%, potrivit INS.
Scumpiri care au fost strâns legate de creşterile de preţuri din energie. Facturile la gaze s-au majorat cel mai mult, cu 46%, cele la energie electrică cu 24% şi şoferii plătesc şi ei mai mult pentru benzină şi motorină, cu 23%.
Aceste scumpiri încep să se reflecte şi în celelalte preţuri, deja. La alimentele de bază vedem câteva vârfuri.
Preţul uleiului a crescut, de pildă, cu 26%, cartofii sunt mai scumpi cu 18% faţă de toamna anului trecut, iar pâinea este şi ea mai scumpă cu aproape 7%, deşi România a avut o producţie record de grâu, anul acesta.
La categoria servicii vedem scumpiri ceva mai temperate. Cu 6,5% au crescut preţurile pentru apă şi salubritate, şi peste 5% pentru îngrijiri medicale şi reparaţii auto.
E o lungă listă, aşadar, şi nu avem nici măcar o ieftinire faţă de anul trecut, iar inflaţia a trecut deja mult peste nivelul prognozat de BNR pentru acest an.
Pentru a mai tempera inflaţia, Banca Naţională a crescut ieri dobânda cheie la 1,75%, de la 1,5%, iar dobândă la care se împrumuta băncile comerciale de la BNR a crescut la 2,5%. Ceea ce va duce, cel mai probabil, şi la creşterea ratelor celor care au credite în lei.