Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii PSD și PNL analizează un plan de măsuri prin care să ajusteze deficitul bugetar, pentru a evita sancțiuni

Your browser doesn't support HTML5 video.

Liderii coaliției de la guvernare s-au reunit în ședință, după ce oficialii Comisiei Europene le-au transmis că este nevoie de soluții concrete pentru a scădea cheltuielile statului.

După primele cinci luni ale anului, acestea depășesc cu 60 de miliarde de lei veniturile, peste limita Uniunii Europene.

În toamnă, România trebuie să prezinte un plan concret de măsuri fiscale pentru a evita să fie sancționată de la Bruxelles. Liderii PSD și PNL au discutat două ore și jumătate la Palatul Victoria un plan de măsuri prin care să ajusteze deficitul bugetar.

Până la 1 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să vină cu un plan fiscal de reducere a cheltuielilor bugetare. Scopul este să-i convingă pe oficialii europeni să accepte o reducere treptată a deficitului bugetar, pe șapte ani. Astfel, România vrea să evite sancționarea de către Comisia Europeană pentru că și în acest an vom avea un deficit bugetar excesiv, peste pragul admis de 3 la sută din Produsul Intern Brut. Doar în primele cinci luni din 2024, deficitul a ajuns la 3,4 procente, adică cheltuielile au fost cu 60 de miliarde de lei mai mari decât veniturile din buget. Potrivit unor surse politice, oficialii de la Bruxelles au cerut autorităților de la București să elimine o parte dintre facilitățile fiscale care există acum în sectoare precum IT-ul, agricultura și industria aeronautică. Anterior, specialiștii europeni au recomandat măsuri precum creșterea unor taxe ca TVA, ori eliminarea cotelor reduse ale acesteia, aplicate unor produse și servicii. Sunt însă variante pe care social-democrații și liberalii le-au respins public, invocând nevoia de a nu afecta veniturile populației și firmelor. Pe de altă parte, astfel de măsuri sunt nepopulare, mai ales în an electoral, cum este 2024. Planul fiscal al României va ajunge la Bruxelles pe 15 octombrie, pentru a fi analizat.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult