Modifica setarile cookie
Toate categoriile

În Germania a început oficial construcția gazoductului Nord Stream 2. SUA amenință cu sancțiuni

În Germania a început oficial construcția gazoductului Nord Stream 2, în orașul Lubmin, de pe coasta baltică.

Lucrările premergătoare construcţiei secţiunii offshore a gazoductului Nord Stream 2 au debutat în Germania, a anunţat consorţiul condus de grupul rus Gazprom care este responsabil pentru acest proiect. Vestea vine cu câteva zile înaintea vizitei cancelarului german în Rusia, relatează AFP.

Potrivit Spiegel, SUA amenință să impună sancțiuni celor implicați în proiect și încearcă să împiedice construcția gazoductului. ”Este dăunător pentru Ucraina și Europa”, a spus Sandra Oudkirk, director adjunct al Departamentului de Energie din administrația SUA. Nu a exclus impunerea de sancțiuni, dar a insistat că se bazează pe diplomație pentru a opri construcția: ”Am fi fericiți să nu se materializeze”.

Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.

Citește și
putin merkel
Răsturnare de situație la Moscova. Cum vor ajunge gazele rusești în Europa. Merkel îl înfruntă pe Putin

Adjunctul ministrului polonez de Externe, Konrad Szymanski, a apreciat că gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui construit pentru că va prejudicia Uniunea Europeană şi Ucraina. Potrivit oficialului polonez, după ce Nord Stream 2 va intra în funcţiune, iar Gazprom va avea capacitatea tehnică de a-şi deservi clienţii din Europa Occidentală fără a recurge la reţeaua de gazoducte din Ucraina, orice tranzacţie va depinde de bunăvoinţa Rusiei, ceea ce nu constituie o garanţie fermă.

În replică, Gazprom justifică construcţia gazoductului Nord Stream 2 prin preconizata creştere a cererii europene de gaze naturale în anii următori.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult