Modifica setarile cookie
Toate categoriile

ANAF: Venituri de peste un miliard de lei din criptomonede în România. O treime din sumă, nedeclarată sau trecută incomplet

Your browser doesn't support HTML5 video.

Reprezentanții ANAF au identificat un miliard de lei venituri din criptomonede la cei care încheie aceste tranzacții virtuale. O treime din bani, însă, nu au fost corect declarați.

Autoritățile vor să intensifice controalele în mediul online. Din luna iulie anul viitor vor să taxeze cu 70% banii care nu au fost declarați și nu pot fi justificați.

Inspectorii Antifraudă specializați în domeniul online au controlat în ultimii doi ani firme și persoane care făceau tranzacții cu monede virtuale - criptomonede. Așa au descoperit venituri de 1 miliard de lei, din care o treime nu au fost corect sau total declarate.

Vorbim de bani care nu au fost trecuți în acte și pentru care nu s-au plătit impozite și taxe. De anul viitor, Guvernul vrea să pună o taxă de 70% pe sumele care nu pot fi justificate și nu sunt declarate, față de 16%, cât este acum.

Adrian Asoltanie, trainer de educație financiară: „Ar trebui să știe toată lumea că ce e în digital totul lasă urme, există un cod, un fir care se poate fi urmărit”.

Sumele care se învârt în jurul monedelor virtuale sunt uriașe, existând estimări că numai în România sunt sute de mii de investitori pe această piață.

Cornel Grama, expert fiscal: „Ele sunt în portofele virtuale pe tot felul de platforme deschise prin tot felul de țări, offshore-uri și nu se pot cuantifica. Sursa impozibilă e evaluată de ANAF în momentul în care acele criptomonede se transferă în conturile bancare ale beneficiarilor, se transformă în monedă convențională - lei, euro, dolar ș.a.m.d.- și de acolo, evident, că ele trebuie declarate și dacă nu sunt declarate sunt identificate de fisc prin raportările făcute de instituțiile bancare”.

Banca Națională a României a atras de mai multe ori atenția că „monedele virtuale reprezintă active speculative, foarte volatile și extrem de riscante”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult