Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul demis promite 100 de lei în plus la salariu. Cum va fi afectată economia

Your browser doesn't support HTML5 video.

Pe ultima sută de metri, guvernul demis promite că va lua o măsură importantă. Salariul minim pe economie, brut, ar urma să crească, astfel încât angajaţii să primească de anul viitor aproximativ 100 de lei în plus.

De cealaltă parte, premierul desemnat, Ludovic Orban, consideră că această decizie ar trebui să o ia viitorul Executiv.

Ministrul Muncii a făcut public proiectul prin care salariul minim pe economie brut ar urma să crească de la 2080 de lei, cât este în prezent, până la 2262 de lei. În cazul celor cu studii superioare creşterea va fi de la 2350 de lei, la 2620 de lei.

Marius Budai, ministrul Muncii: "Hotărârea de guvern și nota de fundamentare este deja în transparentă decizională. Vor urma discuţii cu comisia de dialog social, comisia economică şi socială şi bineînţeles îmm. încercam să comprimăm săptămâna viitoare aceste discuţii şi ne dorim să adoptăm această hotărâre de guvern".

La rândul lui premierul desemnat spune că actualul guvern demis nu poate lua decizii în numele viitorului executiv.

Ludovic Orban: "Oamenii ăștia nu înțeleg că ei au fost demiși prin moțiune de cenzură, că nu mai pot să se comporte ca un Guvern care este în funcțiune. Rămân la Palatul Victoria doar până la învestirea unui Guvern și nu pot să angajeze decizii importante de guvernare, ci numai să administreze treburile curente. Decizia privind stabilirea salariului minim nu poate să o ia decât un Guvern legitim votat de Parlament".

Aproximativ 1,4 milioane de contracte de muncă sunt încheiate pe salariul minim pe economie. Aşa că şi încasările la buget din taxele plătite în plus de angajatori ar urma să fie semnificative.

Adrian Bența, consultant fiscal: "Există şi reversul medaliei. Angajatorii o să spună: vrem ca aceste majorări de salarii să le recuperăm din preţurile de la vânzare ale bunurilor şi serviciilor. Prin urmare, vom avea şi o creştere de inflaţie."

Dacă va fi aprobată de Guvern, majorarea salariului minim pe economie va intra în vigoare din ianuarie 2020.

Ar fi a şasea majorare din ultimii cinci ani. Salariul minim pe economie a crescut de la mai puţin de 1000 de lei, cât era în 2015, la 2080 de lei, în prezent.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult