Guvernul dă liber la majorarea costurilor din contractele de investiții. Efectele, pe șantiere
Your browser doesn't support HTML5 video.
Asta după ce, luni la rând, primarii s-au plâns că nu pot avansa lucrările pe șantier pentru că toate materialele s-au scumpit și cu 70% în doar jumătate de an. Acum, primarii așteaptă o finanțare suplimentară de 3 miliarde de lei.
Coșmarul șoferilor care tranzitează Capitală și așteaptă finalizarea pasajelor pentru fluidizarea traficului ar putea fi prelungit și mai mult.
7000 de proiecte - drumuri, poduri, școli și lucrări de utilități în toată țară - riscă să rămână neterminate. Banii primiți prin Programul Național de Dezvoltare Locală nu au fost de ajuns pentru a acoperi costurile tot mai mari ale construcțiilor pentru care s-a încheiat contracte în anii trecuți.
De pildă, în comuna Prundu Bârgăului din Bistrița Năsăud, primăria a oprit toate lucrările, inclusiv pentru o școală nouă, din lipsa de fonduri. Iar la Ciugud, în Alba, lucrările la podul peste Mureș au fost și ele sistate.
Ca să nu se ajungă și la alte blocaje pe șantiere, Guvernul este gata să adopte, chiar săptămâna această, ordonanța care va permite atât mărirea valorii contractelor, cât și reducerea ei, în funcție de evoluția prețurilor. Calculele se vor face pe baza datelor statistice.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: ”Este o formulă care ne permite creșterea sau descreșterea, întotdeauna statul să poată să pună mai mulți bani sau mai mulți în funcție de prețul materialelor''.
Laurențiu Plosceanu, Asociația Română a Antreprenorilor de Construcții -ARACO: ”Vrem ca INS, în corelație cu raportările Eurostat, să poată veni cu indicatorii corecți cu care constructorii să-și poată ajută în mod corect și real prețurile la contractele în derulare și pentru cele din partea a doua a acestui an''.
Mai bine de jumătate dintre primăriile din țară au cheltuieli mai mari decât veniturile și așteaptă 3 miliarde de lei de la Guvern, să-și continue proiectele rămase în aer.