Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul caută soluții pentru a reduce cheltuielile. Instituțiile vor avea interzis la anumite achiziții, inclusiv mobilier

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu o presiune uriașă pe buget Guvernul caută soluții pentru a reduce cheltuielile.

Instituțiile de stat vor avea anumite interdicții la achiziția de mobilier, mașini și alte bunuri și servicii considerate neesențiale potrivit unui proiect al Ministerului Finanțelor.

Alți bani ar putea fi strânși de la acordarea de facilități celor care își achită datoriile restante la ANAF.

Guvernul vrea astfel să adune cel puțin 10 miliarde de lei în următoarele patru luni, ca să evite sancțiuni de la Comisia Europeană. Potrivit unui proiect scris la Ministerul Finanțelor, instituțiile de stat nu vor mai putea face unele cheltuieli până la sfârșitul anului. De exemplu, nu vor mai avea voie să cumpere mașini, mobilier, nu vor mai putea plăti cărți și nici studii ori servicii de pregătire profesională. Iar autoritățile locale nu vor mai putea cheltui bani publici pentru organizarea de evenimente, cu excepția sărbătorilor legale și zilei de Crăciun. Proiectul, asupra căruia Coaliția nu a ajuns la un acord deocamdată, cuprinde de fapt măsuri care au fost impuse și anul trecut, tot pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Ministrul finanțelor vrea să strângă astfel 5 miliarde de lei. Alte 5 miliarde de lei ar urma să vină din investițiile făcute de stat. Cheltuielile pot fi mai mari cu cel mult 15% față de media lunilor ianuarie-august, însă doar în cazuri excepționale. Măsurile propuse nu se referă la sănătate şi educaţie. Îngrijorați de posibile creșteri de taxe, oamenilor de afaceri li s-a promis că nu vor fi schimbări. Cel puţin nu până la finele anului acesta electoral. Radu Burnete, CONCORDIA: ”Ce ne-a spus premierul - că nu vor fi creşteri de taxe, că negociază cu CE ca deficitul să fie redus în 7 ani şi anul trecut au fost măsuri de reducere şi lucrul ăsta nu prea s a întâmplat. Vedem că ritmul cheltuielilor creşte mai mult decât cel al încasărilor, iar asta ne îngrijorează”. Ca să adune bani la buget, Finanţele vor să acorde facilitaţi celor care îşi plătesc datoriile. De pildă, vor să anuleze 85% din dobânzi şi penalităţi atunci când titularii achită restantele înregistrate până la 15 decembrie.

Iar firmele care plătesc peste jumătate de milion de lei ar putea beneficia de o conversie a datoriilor în credit fiscal de 10% pentru finanţarea activităţii curente şi pentru investiţii. Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari: ”România a cheltuit excesiv față de angajamentele luate la Comisia Europeană. Sunt cheltuieli sociale excesive. Trebuie să finanțăm acest deficit cu 20-25 de miliarde de euro”. Golul din buget s-a adâncit lună de lună şi a ajuns la peste 60 de miliarde de lei. În acest ritm, estimează economiștii, anul acesta se va ajunge la un deficit de 140 de miliarde de lei ori 7-8% din Produsul Intern Brut. Adică mai mult decât dublul acceptat la nivel european.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult