Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul a aprobat OUG prin care speră să adune peste 9 miliarde de lei, pentru a reduce deficitul bugetar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul speră să adune peste 9 miliarde de lei, printr-o serie de măsuri aprobate miercuri, pentru a reduce deficitul bugetar.

Firmele și persoanele fizice care au datorii la stat nu vor mai plăti penalitățile, iar, în unele cazuri, o parte din datorie va fi stearsă.

Condiția este să își achite restanțele până pe 25 noiembrie. De asemenea, nu se vor mai face angajări la stat și vor fi interzise unele achiziții.

Pe de altă parte, banii necheltuiți de unele instituții ar urma să ajungă la fondul de rezervă.

Ordonanța de urgență aprobată de guvern prevede o serie de măsuri care ar trebui sa aduca mai mulți bani în bugetul de stat, in timp ce fondurile alocate pentru cheltuielile publice sunt limitate. De pildă, institutiile publice nu mai pot sa cumpere mobilier, materiale pentru birou sa faca angajari ori cursuri de pregătire profesională.

Marcel Ciolacu susține că nu este insa o ordonanță a austerității.

Citește și
amnistie fiscala
Ce spun analiștii despre amnistia fiscală anunțată de Executiv: „Îmi este greu să cred că Guvernul României va reuși”

Marcel Ciolacu, prim-ministrul României: „Deși este an electoral, eu și Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai multă responsabilitate și decență în administrarea banilor țării nu face rău nimănui. Cred că asta este o dovadă de decență, nicidecum o apocalipsă”.

Pe de altă parte, Instituțiile de stat ar putea da 10% către fondul de rezervă bugetară dacă nu au cheltuit pana acum banii din bugetul aprobat.

Prin acest set de măsuri, statul ar putea recupera aproximativ 1 miliard de lei. Alte aproximativ 8 miliarde ar putea încasa de la firmele și persoanele fizice care au taxe și impozite restante.

Dacă achită datoria inițială până pe 25 noiembrie 2024, vor fi scutite de plata dobânzilor și a penalitățile.

Persoanele fizice vor plăti și mai puțin. Dacă suma datorată este sub 5.000 de lei achită doar 50% din datoria principală, iar dacă este mai mare -75 la sută.

Pe de altă parte, companiile care nu au datorii vor primi o bonificație de 3%. Impactul va fi de peste 1 miliard.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Prin decizie a ANAF-ului în mod automat va fi acordată bonificația, care va putea fi utilizată pentru plata impozitelor sau taxelor în anul 2025 sau după caz pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii față de buget.”.

O altă măsură vine în sprijinul autorităților locale care sunt în curs de implementare a unor proiecte europene. Dacă au nevoie de împrumuturi plafonul va crește de la 1 miliard la 2 miliarde lei.

Iar în cazul magistraților, majorările salariale de 25% obținute în instanță și aplicate retroactiv din 2018 se vor face eșalonat până în 2029.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult